-20% rabatu na oprawki

Zawsze darmowa dostawa

Tylko oryginalne produkty

 
Język:
Flag
polski
Darmowa dostawa od 200zł
Menu
Szukaj
Koszyk

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

Produkty: 1
Produkty: 1
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej

Cukier kokosowy 500 g

FRUTAVITA
14,00 zł

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to naturalna i zdrowa alternatywa dla białego cukru. Cukier kokosowy to produkt, który jest pozyskiwany z gotowanych pąków kwiatów palmy kokosowej, które są niezwykle bogate w wartościowe składniki odżywcze. Posiadają enzymy, kwas octowy, naturalne drożdże, a także aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Tego rodzaju cukier posiada delikatny orzechowo-karmelowy smak oraz jasnobrązową barwę.

Cukier kokosowy – skąd się bierze?

Cukier kokosowy produkowany jest z łodygi kwiatostanu, która bezpośrednio wyrasta z orzecha kokosowego. Pozyskany sok z palmy kokosowej ma postać gęstego, brązowego syropu. Kiedy zastygnie, kroi się go w kostkę bądź dalej podgrzewa w celu uzyskania sypkiej konsystencji. Ostatecznie otrzymuje się produkt, który wyglądem i smakiem jest podobny do cukru trzcinowego. Cukier kokosowy od wieków pozyskuje się w ten sposób w Indonezji i na Filipinach.

Właściwości cukru kokosowego

Cukier kokosowy jest zdrowy, to zdrowszy zamiennik białego cukru. Warto wspomnieć na początku o kaloryczności. Kaloryczność tradycyjnego cukru białego wynosi około 405 kalorii w 100 g, natomiast w przypadku cukru kokosowego – jest to około 380 kalorii w 100 g. Różnica między tymi produktami ma wiązek również z indeksem glikemicznym. Biały cukier ma około 70 IG. Cukier kokosowy posiada niższy indeks glikemiczny – 35 IG. Różnica ta jest duża. Niski indeks glikemiczny powinny wybierać osoby cierpiące na cukrzycę bądź insulinooporność. Warto zauważyć, że mimo tego, iż cukier kokosowy ma najniższy indeks glikemiczny z wszystkich rodzajów cukrów, nie należy przesadzać z jego ilością. Cukru zawsze powinno się używać okazjonalnie i wyłącznie w niewielkich ilościach. Nie jest również zalecany w diecie odchudzającej.

Co zawiera cukier kokosowy?

Biały cukier składa się niemal w 100% z sacharozy. Natomiast cukier kokosowy zawiera około 70-80% sacharozy oraz glukozę (około 3%) i fruktozę (około 9%). Oznacza to, że różnice między nimi są dość niewielkie i każdy rodzaj cukru dostarcza organizmowi przede wszystkim puste kalorie. Ponadto cukier kokosowy zawiera również pewną ilość witamin i składników mineralnych, w odróżnieniu od tradycyjnego cukru białego. Cukier kokosowy zawiera w swoim składzie aminokwasy oraz różne witaminy z grupy B, witaminę C i składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i cynk.

Cukier kokosowy – zastosowanie w kuchni

Cukier kokosowy, podobnie jak cukier trzcinowy, ma wyjątkowy smak, który jest orzechowo-karmelowy. Oznacza to, że może nieco zmieniać smak słodkich wypieków, o czym należy pamiętać przygotowując desery. Cukier kokosowy sprawdzi się doskonale zarówno do słodzenia ciepłych napojów, pieczenia ciast i ciasteczek, przygotowywania wymyślnych deserów, jak i podczas gotowania bardziej wytrawnych dań, słodzenia potraw, zup czy sosów. Jeśli chodzi o cukier kokosowy, właściwości jego sprawiają, że dobrze reaguje na wysokie temperatury i karmelizuje. Warto zauważyć, że cukier ten znajduje również zastosowanie w zaczynach drożdżowych. Cukier kokosowy doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie do tej pory dodawano zwykły cukier.

 

Darmowa przesyłka oraz darmowe zwroty

Na terenie Polski dla każdego zamówienia powyżej 200 zł

Darmowa polityka zwrotów Darmowa dostawa