Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to produkt uzyskiwany z nasion czarnuszki. Roślinę tę można spotkać głównie w Europie Wschodniej, ale i w Zachodniej Azji. Zarówno nasiona czarnuszki, jak i świeży olej z czarnuszki tłoczony na zimno są od wieku cenione z powodu licznych właściwości zdrowotnych, ale również i przez smak oleju i nasion. Przyprawa ta doskonale podkreśla smak potraw i leczy wiele schorzeń.
Olej z czarnuszki – skład oleju
Olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji, takich jak:
- nienasycone kwasy tłuszczowe – olej z czarnuszki zawiera nawet 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- kwas linolowy – olej ten posiada około 60% kwasu omega-6;
- kwas oleinowy – olej z nasion czarnuszki posiada około 25% kwasu omega-9;
- kwas alfa linolenowy – olej z czarnuszki zawiera także około 1% kwasu omega-3;
- witamina E;
- beta-karoten;
- biotyna;
- sterole;
- przeciwutleniacze;
- składniki mineralne – olej zawiera wiele składników mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, cynk czy miedź;
- tymochinon – olej z czarnuszki charakteryzuje tym, że posiada właściwości lecznicze. Dzięki tymochinonie działa przeciwzapalnie, a nawet antynowotworowo;
- inne związki czynne olejku eterycznego – tymohydrochinon, nigellon, ditymochinon, karwakrol, p-cymen oraz tymol.
Należy zauważyć, że nasiona czarnuszki i olej z czarnuszki charakteryzują się tym, że mają specyficzny smak - bardzo wyrazisty i korzenny, niektórym może przywodzić na myśl pieprz. Ponadto ich konsystencja jest bardzo gęsta, a kolor jasny, miodowy lub ciemnobrązowy.
Olej z czarnuszki – właściwości oleju
Olej z czarnuszki posiada wiele prozdrowotnych właściwości i dzięki temu pomaga w przypadku wielu dolegliwości, związanych między innymi z układem pokarmowym czy oddechowym, a także wspomaga w leczeniu schorzeń nerek i układu krążenia, a nawet problemów alergicznych czy dermatologicznych. Świeży olej z czarnuszki między innymi:
- ma działanie immunomodulujące – wspiera układ odpornościowy poprzez wytworzenie większej liczby komórek odpowiedzialnych za odporność, ale także wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych różnego typu;
- ma działanie antyoksydacyjne – obniża poziom stresu, a także pomaga utrzymać prawidłowe tętno, ponadto olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi, także obniża ciśnienie tętnicze;
- wspiera podczas dolegliwości układu pokarmowego – łagodzi wrzody (żołądka i dwunastnicy), refluks, a także zatrucie pokarmowe. Działa także korzystnie na wątrobę i chroni przed bakteriami powodującymi chorobę wrzodową;
- ma działanie przeciwskurczowe – działa rozkurczowo i przeciwbólowo;
- ma działanie antybakteryjne;
- ma działanie przeciwpasożytnicze oraz przeciwgrzybiczne – wspomaga zwalczanie owsików czy tasiemca;
- obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi – skutecznie chroni przed miażdżycą, cukrzycą typu II czy różnymi chorobami układu sercowo-naczyniowego;
- łagodzi objawy alergii i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych;
- wspomaga leczenie dermatologiczne – np. w atopowym zapaleniu skóry;
- pomaga leczyć choroby górnych dróg oddechowych – np. zapalenia oskrzeli;
- potencjalne działanie antynowotworowe – według badań olej z czarnuszki skraca żywotność komórek niektórych nowotworów (wątroby, piersi, płuc, jelita grubego, ale też białaczki).
Olej z czarnuszki – zastosowanie
Olej tego rodzaju znajduje zastosowanie w kuchni jako dodatek do potraw – mięs, sałatek czy surówek. Czarnuszkę wykorzystuje się również w kosmetyce:
- olej z czarnuszki na skórę - chroni przed oparzeniami słonecznymi, łagodzi podrażnienia i rany;
- olej z czarnuszki na twarz - stosowany na twarz pomaga w walce z trądzikiem czy atopowym zapaleniem skóry. Olej ten działa także nawilżająco;
- olej z czarnuszki na włosy – poprawia kondycję włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i nawilża skórę głowy.