
Składniki:
- 300 g ugotowanej kaszy pęczak
- ½ słoika pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan
- 100 g startego parmezanu
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g borowików mrożonych
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 100 g mascarpone
- 100 g masła
- 20 g świeżego tymianku
- 200 g topinamburu
- olej rzepakowy do smażenia chipsów
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, smażymy pokrojoną w piórka szalotkę, a gdy się lekko zarumieni, dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, pastę Wawrzyniec i smażymy jeszcze przez około 2 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek oraz tymianek i zalewamy wszystko bulionem i śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu pęczak i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy mascarpone i starty parmezan, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.
Chipsy:
Topinambur kroimy na cienkie plastry, smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury około 160 stopni, do zarumienienia. Wykładamy na ręcznik papierowy i lekko solimy.
Czekamy na wasze opinię!
Udostępnij swój post na instagramie i oznacz nas pod swoim zdjęciem w celu zgarnięcia kodu rabatowego!