Ciecierzyca 1000 g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 10,90 zł 10.90
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Opis produktu:

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.

Składniki:

cieciorka ziarno

Zastosowanie:

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu, pasty przyrządzanej, poza ugotowaną cieciorką, z czosnku i sezamu tahini. Natomiast falafele przygotowywane są z przyprawionej ciecierzycy, którą zwija się w kulki bądź kotleciki. Stanowią alternatywę w arabskich restauracjach typu fast food dla popularnych kebabów. Z ciecierzycy można zrobić również zupę, pasztet lub farsz do pierogów. Grochu włoskiego można także dodać do sałatki. Nasiona ciecierzycy nie zawierają glutenu, dlatego warto je wykorzystać do wyrobienia mąki na chleb albo placki.

Właściwości:

Ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, ponieważ w 100 gramach ugotowanego grochu włoskiego jest aż 8,86 gramów aminokwasów. Aby ciecierzyca stała się źródłem pełnowartościowego białka, wystarczy ją połączyć z innymi produktami roślinnymi (np. z kaszą). Poza tym, ciecierzyca zmniejsza poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Dzięki temu chroni serce przed chorobą wieńcową. Cieciorka poprawia także stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Ciecierzycę mogą jeść anemicy, ponieważ zawiera żelazo, które pomaga w leczeniu niedokrwistości. Po groch włoski powinny również sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Cieciorka ma bowiem niski indeks glikemiczny (IG=30). Dla porównania ziemniaki mają indeks glikemiczny na poziomie 95. Poza tym, ciecierzyca zawiera błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza przyswajalność węglowodanów. Groch włoski ma w składzie również aminokwasy wpływające na syntezę melatoniny. Z tego względu pomaga w leczeniu bielactwa nabytego.

Ciecierzyca wydłuża czas żucia jedzenia, dlatego łatwiej jest osiągnąć uczucie sytości. Dzięki błonnikowi zawartemu w składzie grochu włoskiego, zmniejsza się wchłanianie energii z przyjmowanego pokarmu. Natomiast zwiększa się wydalanie tłuszczów. Bogata w witaminy z grupy B oraz magnez cieciorka ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, który pomaga ukoić nerwy w czasie odchudzania.

Wartości odżywcze produktu w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 1582 kJ/ 378 kcal
  • Tłuszcze: 6,04 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,60 g
  • Węglowodany: 62,95 g
  • Cukry: 10,7 g
  • Białko: 20,47 g
  • Sól*: 0,06 mg

*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)

Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

Rodzaj opakowania:

Nasze produkty pakowane są w torebki strunowe typu "doypack", co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości. Wszystkie nasze opakowanie są zgrzewane. Na opakowaniu znajduje się czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.

Terminy przydatności:

Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji na temat daty przydatności, prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.

Kraj pochodzenia:

Argentyna

Producent:

Katolik Group Sp. z o.o., ul. Okrzei 21, 48-130 Kietrz, sklep@frutavita.pl

Dane techniczne

Produkt bezglutenowy TAK

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl