Komosa ryżowa Quinoa 1000 g

komosa_biala_1000g.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 18,00 zł 18.00
ilość szt.
Zyskujesz 18 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Opis produktu:

Quinoa, to inaczej komosa ryżowa. Pochodzi z Ameryki Południowej i zaliczana jest do grupy pseudozbóż (czyli ziaren, które nie są zbożami, ale zawierają dużą ilość skrobi). Komosa posiada niski indeks glikemiczny i cechuje się wysoką zawartością błonnika.

Quinoa biała jest najdelikatniejszą w smaku odmianą komosy i najbardziej pęcznieje ona podczas gotowania. Przed gotowaniem ziarna należy wypłukać, po czym zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Komosa ryżowa biała z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony.

Komosa ryżowa jest źródłem błonnika, białka i witaminy B2 (ryboflawiny). Cechuje się wysoką zawartością tiaminy (wit. B1) i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi, żelaza, cynku, potasu.

Składniki:

100% ziarna komosy ryżowej białej

Zastosowanie:

Młode liście wszystkich gatunków komosy nadają się do spożycia. Są bogate w witaminę C, beta-karoten oraz białko. Z powodzeniem można ich używać do sałatek z różnymi świeżymi warzywami. Liście komosy można jeść tak samo jak szpinak, czyli podsmażać na patelni z dodatkiem masła i czosnku, a następnie serwować do obiadu. Sprawdzą się również jako składniki różnego rodzaju farszów do tart, pierogów, naleśników czy pieczonych warzyw (np. papryki, cukinii). Jadalne są też nasiona komosy, z których można przygotować kaszę lub zmielić je na zdrową mąkę.

Najwięcej możliwości daje jednak komosa ryżowa. Na początek ziarna komosy ryżowej należy opłukać 2–3 razy i odcedzić na sicie, a następnie ugotować w dwóch objętościach wody (może być jej trochę więcej lub mniej – zależnie od naszych preferencji). Gotuje się ją pod przykryciem przez około 12–15 minut. Następnie można ją odstawić na kolejne 15 minut.

Komosa ryżowa dobrze zastępuje ziemniaki, ryż i kaszę do obiadu. Można ją podawać z sosem warzywnym, mięsem czy rybami. Dobrze sprawdza się w zapiekankach, zupach i sałatkach.

Właściwości:

Komosa ryżowa, czyli „złote zboże Inków”, to najbardziej znany rodzaj komosy, zaliczany nawet do superfood, czyli produktów spożywczych o niezwykłych wartościach odżywczych. Dlaczego? Głównie ze względu na to, że w 20 proc. składa się z pełnowartościowego białka, zawiera też witaminy i minerały. Quinoa jest też bogata w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe i nie zawiera glutenu.

Świetnie zastępuje ryż i inne kasze, a nawet płatki owsiane. Smak i bogactwo cennych substancji sprawiły, że komosa ryżowa stała się bardzo popularna wśród osób interesujących się zdrowym stylem życia na całym świecie. Jest uprawiana w Ameryce Południowej ze względu na sprzyjający klimat. W Polsce istnieje kilka gospodarstw ekologicznych zajmujących się jej uprawą.

Komosa ryżowa jest bardzo polecana wegetarianom i weganom, ponieważ jest świetnym roślinnym źródłem białka. Quinoa jest lekkostrawna, dlatego nadaje się dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być elementem diety osób z celiakią. Sprawdza się również w diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza sporo wartości odżywczych.

Wartości odżywcze produktu w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 1497 kJ/ 355 kcal
  • Tłuszcze: 6,3 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
  • Węglowodany: 64,6 g
  • Cukry: 0 g
  • Białko: 15,1 g
  • Sól*: 47 mg

*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)

Sposób przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

Rodzaj opakowania:

Nasze produkty pakowane są w torebki strunowe typu "doypack", co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości. Wszystkie nasze opakowanie są zgrzewane. Na opakowaniu znajduje się czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.

Terminy przydatności:

Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji na temat daty przydatności, prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.

Kraj pochodzenia:

Peru

Producent:

Katolik Group Sp. z o.o., ul. Raciborska 130, 48-130 Kietrz, sklep@frutavita.pl

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl