Opis
Opis produktu:
Ziarna sezamu są nieocenionym źródłem wapnia. Ponadto znajdują się w nich liczne przeciwutleniacze i fisterole. Sezam należy do najstarszych roślin oleistych znanych człowiekowi. Dobrze komponuje się z daniami na słodko oraz z potrawami wegetariańskimi i mięsnymi - pod względem zastosowania jest więc dość uniwersalny. Ceniony od czasów starożytnych, kiedy to nazywany był "przyprawą bogów".
Składniki:
100% ziarno sezamu czarnego
Zastosowanie:
Ziarna sezamu są często stosowane w kuchni. Można je spożywać na surowo lub delikatnie uprażone. Prażymy je przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 180 stopni. Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do sałatki, zapiekanki makaronowej lub warzywnej. Wiele osób dodaje sezam do panierki kotletów: gotowe danie jest bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Doskonale smakuje, np. pierś kurczaka smażona w panierce z sezamu: ziarna idealnie podkreślają delikatny smak drobiu.
Sezam jest również składnikiem wielu gotowych produktów, w tym oczywiście lubianych sezamków oraz paluszków. Dodawany jest również do chałwy oraz wyrobów piekarniczych. Możemy go dodawać także do produktów własnego wyrobu, w tym ciasta do pieczenia chleba czy słodkich bułeczek.
Sezam otrzymamy w sklepach w postaci łuskanej i niełuskanej. Pamiętajmy o różnicy w przechowywaniu! Sezam łuskany przechowujemy w warunkach chłodniczych - w lodówce lub nawet zamrażarce, co zapobiegnie jełczeniu ziaren. Z kolei sezam niełuskany przechowujemy w dokładnie zamkniętych pojemnikach w ciemnym miejscu, ale niekoniecznie chłodnym. Sezam możemy mielić, robić z niego pastę sezamową lub używać w postaci oleju sezamowego. Zmieszanie go z używanym na co dzień olejem sprawi, że będzie on bardziej trwały.
Wartości odżywcze produktu w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 1141 kJ/ 270 kcal
- Tłuszcze: 0,4 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
- Węglowodany: 56,8 g
- Cukry: 38,1 g
- Białko: 2,2 g
- Sól*: 5,0 mg
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Rodzaj opakowania:
Nasze produkty pakowane są w torebki strunowe typu "doypack", co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości. Wszystkie nasze opakowanie są zgrzewane. Na opakowaniu znajduje się czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelakich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Terminy przydatności:
Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Kraj pochodzenia:
Indie
Producent:
Frutavita Sp. z o.o.