-20% rabatu na oprawki

Zawsze darmowa dostawa

Tylko oryginalne produkty

 
Język:
Flag
polski
Darmowa dostawa od 200zł
Menu
Szukaj
Koszyk

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy

Produkty: 1
Produkty: 1
Sortowanie: Domyślne Domyślne Nazwa produktu: od A do Z Nazwa produktu: od Z do A Cena: od najniższej Cena: od najwyższej

Syrop daktylowy 350 g

FRUTAVITA
9,90 zł

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy to bardzo zdrowy zamiennik cukru. Właściwie jest naturalną substancją słodzącą i najbardziej wartościowym zamiennikiem białego cukru. Smak syropu jest niezwykle ciekawy, pozostawia na języku karmelowy posmak.

Syrop daktylowy – co to jest?

Syrop daktylowy powstaje z daktyli, owoców daktylowca. Często określa się go również jako miód daktylowy. Owoc ten jest niezwykle istotnym składnikiem w kuchni Bliskiego Wschodu. Syrop daktylowy to zagęszczony sok z palmy daktylowej. Produkt ten nie powinien zawierać żadnych wzmacniaczy smaku, substancji zagęszczających czy konserwujących. W składzie syropu daktylowego powinna się znaleźć tylko woda oraz daktyle.

Syrop z daktyli – właściwości i wartości odżywcze 

Gotowy syrop daktylowy jest bardzo gęstym i kleistym płynem. Przypomina syrop klonowy, ale ma ciemną barwę. Ponadto ma słodki zapach i ciekawy smak – posiada karmelową i orzechową nutę nadającą daniom i deserom nieco orientalnego posmaku.

Syrop daktylowy to bogate źródło składników mineralnych. Głównie składa się z węglowodanów prostych. Zawiera również wiele potasu, który jest niezwykle istotny dla serca – sprawia, że funkcjonuje ono prawidłowo. Potas wspiera również budowę białek, a także reguluje wysokość ciśnienia krwi i odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni. Z tego też powodu syrop daktylowy znajduje się w diecie wielu sportowców. Znajduje się w nim również sporo magnezu, żelaza, fosforu, wapnia oraz witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B. Warto zauważyć, że syrop z daktyli jest szybko trawiony i wspomaga przyswajanie żelaza – z tego powodu daktyle są szczególnie zalecane osobom cierpiącym na niedokrwistość (anemię). Ponadto syrop daktylowy zawiera przeciwutleniacze, które redukują stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia pewnych chorób, między innymi takich jak cukrzyca, choroby serca, nowotwory, Alzheimer czy choroby oczu. Syrop ten zawiera także salicylany, wspierające organizm przed bakteriami i wirusami, mają również właściwości przeciwzapalne. Ponadto syrop daktylowy posiada w składzie błonnik pokarmowy, który pomaga regulować przemianę materii. Syrop daktylowy wspiera również prawidłową pracę mięśni. Syrop daktylowy w butelce 100g ma jednak aż 312 kalorii. Składa się on głównie z cukrów prostych i śladowych ilości białka oraz tłuszczu. Zaś jego indeks glikemiczny jest bardzo wysoki i wynosi IG=54. Z tego też powodu syrop ten nie jest polecany osobom, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność bądź walczą z nadwagą. Jego wartość energetyczna jest także duża.

Syrop daktylowy w kuchni

Syrop ten to znakomity zamiennik miodu i cukru. Bardzo często stosuje się go do słodzenia napojów – do słodzenia kawy i koktajli. Dodanie go do napoju to również świetny sposób na dostarczenie energii np. po treningu. Najlepiej łączyć go z produktami, które się wolniej trawi (orzechy, wieprzowina, baranina), gdyż syrop wtedy nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wytrawnych, ostrych i orientalnych dań. Należy zauważyć, że syrop z daktyli może wywoływać reakcje alergiczne, dlatego wprowadzając go do swojej codziennej diety należy uważnie obserwować swój organizm. 

Darmowa przesyłka oraz darmowe zwroty

Na terenie Polski dla każdego zamówienia powyżej 200 zł

Darmowa polityka zwrotów Darmowa dostawa