Bakalie BIO
W naszej szerokiej ofercie znajdują się bakalie ekologiczne bez dodatku cukru w różnej postaci. Posiadamy m.in. orzechy, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, a także owoce: suszone, liofilizowane, w czekoladzie, kandyzowane i w formie chipsów. Produkty ekologiczne charakteryzują się znacznie wyższą wartością odżywczą niż zwykłe produkty oraz znakomitym smakiem.
Rodzaje bakalii
Ekologiczne bakalie można podzielić na trzy grupy:
- orzechy – czyli nerkowce, laskowe, ziemne, pekan, włoskie, makadamia, pinii, pistacjowe, ale też migdały, kasztany jadalne czy kokos;
- pestki i nasiona – pestki dyni i słonecznika, sezam czy siemię lniane;
- suszone owoce – ananas, daktyle, figi, mango, morele, śliwki, jagody goji czy rodzynki.
Wartości odżywcze
Zdrowe bakalie ekologiczne zawierają w dużych ilościach witaminy, minerały, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto nie posiadają dodatku cukru. Wysoka zawartość wartościowych składników odżywczych sprawia, że bakalie BIO są bardzo zdrowe i znacznie lepiej trawione niż niezdrowe przekąski, po które wiele osób codziennie sięga.
Bakalie ekologiczne - zastosowanie
Bakalie ekologiczne sprawdzą się doskonale jako smaczna przekąska, ale również i świetny dodatek do ciast i deserów. Zdrowe bakalie wpływają pozytywnie na smak takich ciast, jak sernik z rodzynkami, keks czy makowiec. Ekologiczne bakalie można dodawać również do dań śniadaniowych, takich jak na przykład owsianka czy musli. Stanowią również świetny dodatek do sałatek oraz dań obiadowych. Ekologiczne bakalie są zawsze doskonałym wyborem zarówno do potraw wytrawnych i mięsnych, ale również i w przypadku dań na słodko. Warto sięgnąć również po nie jako zdrowe przekąski.
Jak rozpoznać bakalie BIO?
Ekologiczne bakalie to zdrowe i smaczne przekąski oraz znakomite dodatki do potraw, które pochodzą ze specjalnych gospodarstw ekologicznych posiadających odpowiedni certyfikat. Jak je rozpoznać? To bardzo proste. Na ich opakowaniach znajduje się zawsze charakterystyczny znak przedstawiający zielony listek i gwiazdki. Symbol ten obowiązuje na terenie wszystkich krajów należących do wspólnoty Unii Europejskiej.
Dlaczego warto wybierać ekologiczne bakalie?
Produkty ekologiczne nie tylko są źródłem bogatym w wartości odżywcze. Posiadają również o wiele mniej azotanów niż ich odpowiedniki bez certyfikatu. Ponadto są wolne od konserwantów i innych szkodliwych substancji, takich jak benzoesan sodu lub sorbinian potasu. Ekologiczne bakalie posiadają również znacznie więcej błonnika czy włókien celulozowych. Warto zauważyć również, że spożywanie ich daje znacznie mniejsze szanse na wystąpienie alergii pokarmowych.
Sklep z bakaliami
Nasz internetowy sklep z bakaliami to najlepsze miejsce do zakupu ekologicznych bakalii. Posiadamy w sprzedaży wyłącznie najwyższej jakości pyszne orzechy i owoce w różnej formie. Ponadto gwarantujemy przystępne ceny.