do kasy suma: 0,00 zł

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy to bardzo zdrowy zamiennik cukru. Właściwie jest naturalną substancją słodzącą i najbardziej wartościowym zamiennikiem białego cukru. Smak syropu jest niezwykle ciekawy, pozostawia na języku karmelowy posmak.

Syrop daktylowy – co to jest?

Syrop daktylowy powstaje z daktyli, owoców daktylowca. Często określa się go również jako miód daktylowy. Owoc ten jest niezwykle istotnym składnikiem w kuchni Bliskiego Wschodu. Syrop daktylowy to zagęszczony sok z palmy daktylowej. Produkt ten nie powinien zawierać żadnych wzmacniaczy smaku, substancji zagęszczających czy konserwujących. W składzie syropu daktylowego powinna się znaleźć tylko woda oraz daktyle.

Syrop z daktyli – właściwości i wartości odżywcze 

Gotowy syrop daktylowy jest bardzo gęstym i kleistym płynem. Przypomina syrop klonowy, ale ma ciemną barwę. Ponadto ma słodki zapach i ciekawy smak – posiada karmelową i orzechową nutę nadającą daniom i deserom nieco orientalnego posmaku.

Syrop daktylowy to bogate źródło składników mineralnych. Głównie składa się z węglowodanów prostych. Zawiera również wiele potasu, który jest niezwykle istotny dla serca – sprawia, że funkcjonuje ono prawidłowo. Potas wspiera również budowę białek, a także reguluje wysokość ciśnienia krwi i odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni. Z tego też powodu syrop daktylowy znajduje się w diecie wielu sportowców. Znajduje się w nim również sporo magnezu, żelaza, fosforu, wapnia oraz witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B. Warto zauważyć, że syrop z daktyli jest szybko trawiony i wspomaga przyswajanie żelaza – z tego powodu daktyle są szczególnie zalecane osobom cierpiącym na niedokrwistość (anemię). Ponadto syrop daktylowy zawiera przeciwutleniacze, które redukują stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia pewnych chorób, między innymi takich jak cukrzyca, choroby serca, nowotwory, Alzheimer czy choroby oczu. Syrop ten zawiera także salicylany, wspierające organizm przed bakteriami i wirusami, mają również właściwości przeciwzapalne. Ponadto syrop daktylowy posiada w składzie błonnik pokarmowy, który pomaga regulować przemianę materii. Syrop daktylowy wspiera również prawidłową pracę mięśni. Syrop daktylowy w butelce 100g ma jednak aż 312 kalorii. Składa się on głównie z cukrów prostych i śladowych ilości białka oraz tłuszczu. Zaś jego indeks glikemiczny jest bardzo wysoki i wynosi IG=54. Z tego też powodu syrop ten nie jest polecany osobom, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność bądź walczą z nadwagą. Jego wartość energetyczna jest także duża.

Syrop daktylowy w kuchni

Syrop ten to znakomity zamiennik miodu i cukru. Bardzo często stosuje się go do słodzenia napojów – do słodzenia kawy i koktajli. Dodanie go do napoju to również świetny sposób na dostarczenie energii np. po treningu. Najlepiej łączyć go z produktami, które się wolniej trawi (orzechy, wieprzowina, baranina), gdyż syrop wtedy nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wytrawnych, ostrych i orientalnych dań. Należy zauważyć, że syrop z daktyli może wywoływać reakcje alergiczne, dlatego wprowadzając go do swojej codziennej diety należy uważnie obserwować swój organizm. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium