do kasy suma: 0,00 zł

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy to chrupiący produkt do słodzenia o niezwykłym, bardzo wyrazistym aromacie oraz karmelowym smaku. Stanowi zdrowszą i smaczniejsza alternatywę dla białego cukru i cukru brązowego. Doskonale komponuje się ze smakiem kawy i herbaty. Stosuje się go również do potraw i deserów. Ma formę dużych kryształków, które znakomicie sprawdzają się także jako dekoracja do ciast.

Czym jest cukier trzcinowy?

Cukier trzcinowy jest wytwarzany z trzciny cukrowej. Roślina ta jest uprawiana w wyjątkowo ciepłych i tropikalnych krajach, takich jak Brazylia, Tajlandia, Indie, Chiny czy Australia. Cały proces – od posadzenia do zbiorów – może trwać nawet 18 miesięcy. Przygotowanie trzciny cukrowej przed sadzeniem jest niezwykle istotne. Liście muszą zostać usunięte z laski, która następnie zostaje pocięta na dwudziestocentymetrowe elementy. Laski trzciny cukrowej są umieszczane w glebie i pozostawione do wyrośnięcia. Bardzo ważna w tym procesie jest gleba – wybiera się miejsca z dodatkiem dużej ilości wody oraz składników odżywczych.

Rodzaje cukru trzcinowego

Istnieje kilka rodzajów cukru trzcinowego, które można wyróżnić:

  • cukier trzcinowy rafinowany – oczyszczony – jest biały lub brązowy i składa się nawet w 99% z sacharozy. To najmniej wartościowy rodzaj cukru trzcinowego;
  • cukier trzcinowy nierafinowany – nieoczyszczony – zawiera około 80% sacharozy oraz 20% melasy. Charakteryzuje się brązowym kolorem (może być jasnobrązowy, ciemnobrązowy a nawet niemal czarny);
  • cukier trzcinowy Muscovado – nierafinowany – określa się go również nazwą Barbados. Cechuje się dużą lepkością i posiada kryształki w kawowym kolorze;
  • syrop trzcinowy – niekrystaliczny – ma postać bardzo gęstego syropu. Składa się maksymalnie w 50% z sacharozy i ma wyjątkowy kolor – od złotego po ciemnobrązowy.

Warto zauważyć, iż najwięcej składników odżywczych posiada cukier trzcinowy nierafinowany.

Cukier trzcinowy – właściwości

Jakie właściwości ma cukier trzcinowy? Ten produkt ma charakterystyczny przyjemny aromat, smaczny karmelowy posmak i brązową barwę. Posiada również pewną ilość cennych składników odżywczych wpływających pozytywnie na działanie różnych układów w organizmie ludzkim. Cukier trzcinowy należy do zdrowych zamienników cukru białego. Jednak w 100 g zawiera sporo kalorii - około 387 kalorii. W jego składzie znajduje się między innymi potas, wapń, selen i fluor. Warto zauważyć, że cukier trzcinowy jest nieco mniej kaloryczny niż cukier biały czy cukier brązowy.

Cukier trzcinowy a biały i brązowy

Najlepszy dla organizmu ludzkiego jest nierafinowany cukier trzcinowy, czyli produkt nieoczyszczony. Stanowi lepszy wybór niż cukier brązowy (rafinowany, oczyszczony) czy też cukier biały. Cukier trzcinowy stanowi odrębny rodzaj, innym typem jest cukier biały i cukier brązowy. Cukier biały, rafinowany czyli oczyszczony, jest produkowany z buraków, określa się go również jako cukier buraczany. Proces rafinacji powoduje pozbawienie produktu wszystkich składników mineralnych, dlatego też dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii. Z tego powodu powinno się wybierać właśnie cukier trzcinowy nierafinowany. Natomiast cukier brązowy to biały zabarwiony barwnikiem na karmelowy kolor. Zaś cukier trzcinowy nierafinowany dzięki zawartości pewnej ilości składników mineralnych jest zdrowszy od pozostałych. Należy jednak zauważyć, że spożycie cukru powinno się kontrolować. Cukier trzcinowy, jak i inne rodzaje cukru, znakomicie nadaje się do słodzenia potraw i napojów, jednak ze względu na kaloryczność produktów, warto stosować jednorazowo niewielkie ilości.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium