do kasy suma: 0,00 zł

Orzechy macadamia

Orzechy makadamia to bardzo odżywcze jedzenie pełne wysokiej jakości białka oraz tłuszczu. Produkt ten pochodzi z wiecznie zielonego drzewa, które rośnie na terenie Australii, południowej Afryki i na Hawajach. Owocem tego drzewa są orzechy makadamia. Są one kremowe i posiadają lekko słodki oraz maślany smak. Orzechy makadamia są mniej popularne niż pozostałe gatunki, takie jak orzechy ziemne czy nerkowca. Rozmiar orzechów makadamia jest zbliżony do wielkości orzechów laskowych. Jednak ich skorupka jest bardzo twarda i trudna do rozłupania, dlatego też w sprzedaży zwykle się dostępne orzechy łuskane.

Orzechy makadamia – wartości odżywcze i właściwości

Orzechy makadamia są bardzo bogate w wartości odżywcze. Jedzenie orzechów takich jak orzechy makadamia ma pozytywny wpływ na działanie organizmu. Tego rodzaju produkty mają m.in. wysoką zawartość magnezu, dzięki któremu układ nerwowy działa prawidłowo, ponadto dostarcza nam energii i niweluje uczucie znużenia i zmęczenia. Magnez wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie mięśni i kości. Orzechy makadamia zawierają również żelazo, które zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego – produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek oraz wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego i niweluje uczucie znużenia oraz zmęczenia. Orzechy te posiadają również fosfor, który wpływa na zdrowie zębów i kości.

Orzechy makadamia zawierają także sporą ilość witamin: witaminy z grupy B (B2, B3, B5 i B6), witaminy E oraz wyżej wymienione minerały, takie jak żelazo, fosfor, wapń, potas, magnez, cynk czy selen. Orzechy makadamia posiada również jednonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3 oraz omega-6). Nienasycone kwasy tłuszczowe dodają energii i wpływają pozytywnie na umysł. Orzechy macadamia posiadają również kwas foliowy, który produkuje czerwone krwinki. Ponadto orzechy makadamia zapobiegają chorobom cywilizacyjnym i opóźniają proces starzenia. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia choroby serca.

Orzechy macadamia a kaloryczność

Orzechy macadamia to przepyszne bakalie – bardzo zdrowe i pożywne. Warto jeść orzechy regularnie, ale spożycie orzechów w dużych ilościach nie jest wskazane, gdyż są one bardzo kaloryczne. Orzechy macadamia zawierają najwięcej tłuszczu ze wszystkich orzechów na świecie, aż 75% tłuszczu. W 100g to aż 753 kcal.

Orzechy makadamia zastosowanie 

Orzechy makadamia znakomicie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do deserów – kremów, ciast, ciasteczek i nie tylko – bądź sałatek. Idealnie smakują również podane w owsiance lub z musli. Mogą być również spożywane jako przekąska. Ponadto olej z orzechów makadamia stosuje się w przemyśle kosmetycznym – jako olejek do ciała bądź do masażu. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium