do kasy suma: 0,00 zł

Karob – mączka chleba świętojańskiego

Karob określa się również jako ceratonię oraz mączkę chleba świętojańskiego. Stanowi zdrowy zamiennik cukru i, przede wszystkim, zamiennik kakao. Karob można kupić w postaci proszku o ciemnobrązowej barwie. Ma również czekoladowy zapach i karmelowy posmak. Jest pozbawiony dodatku aromatyzującego. Co ważne – karob to kakao dla osób uczulonych. Oryginalne kakao jest silnym alergenem i zawiera kofeinę oraz teobrominę, która może przyspieszać tętno i zaburzać pracę serca, a także powodować wzrost ciśnienia we krwi. Teobromina może przyczyniać się również do nadpobudliwości i nerwowości.

Karob – pochodzenie

Karob to substancja, która wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Substancja ta to nic innego jak zmielone nasiona drzewa karobowego, które występuje w regionie śródziemnomorskim. Drzewo karobu nazywane jest Szarańczynem strąkowym.

Jego strąki są określane jako chleb świętojański. Karob natomiast posiada również nazwy, takie jak ceratonia czy szarańczak strąkowy. Jest przede wszystkim stosowany jako zamiennik kakao przez alergików i posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Karob wartości odżywcze

Karob to mączka chleba świętojańskiego z drzewa karobowego. Charakteryzuje się tym, że ma liczne wartości zdrowotne. W jej składzie znajduje się około 70% węglowodanów, w tym skrobia, hemiceluloza oraz cukier, a także 15% wody i 1-4% tłuszczu. Przy tym nie zawiera w składzie kofeiny. Karob zawiera również wiele witamin oraz składników mineralnych, takich jak: witamina A, witamina D oraz witaminy z grupy B, a ściślej mówiąc B2 i B3. Co do składników mineralnych, zawiera: wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor. Zawiera także błonnik. Karob jest uznawany za zdrową żywność i jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym.

Karob właściwości

Karob spożywany regularnie wpływa pozytywnie na działanie ludzkiego organizmu. Jest o 30% mniej kaloryczny niż kakao i zawiera 3 razy więcej wapnia, a przy okazji zawiera mniej tłuszczu (7 razy mniej). Karob obniża poziom cholesterolu, ułatwia wypróżnianie się, chroni ściany jelit przed nowotworami. Zaleca się, aby stosowały go osoby, które mają problem z różnymi schorzeniami żołądka oraz jelit. Ponadto substancja ta skutecznie eliminuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się komórek. Działa również przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga także regulację poziomu glukozy we krwi, dlatego też jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę oraz insulinooporność. Mączka chleba świętojańskiego to znakomity zamiennik kakao dla alergików, ale i astmatyków, gdyż łagodzi objawy choroby (kaszel) i wpływa pozytywnie na układ odpornościowy organizmu. Ponadto karob nie zawiera glutenu.

Karob zastosowanie

Mączkę chleba świętojańskiego wykorzystuje się w przemyśle spożywczym jako stabilizator, emulgator czy zagęszczacz różnych produktów. Jest stosowany m.in. w mleku modyfikowanym dla niemowląt, dżemach, marmoladach, fermentowanych produktach śmietanowych, gotowych polewach, galaretkach czy lodach. Karob jest dodawany również do suszonych owoców i warzyw. Substancja ta znajduje się również w niektórych lekach, suplementach diety czy środkach odchudzających. Ponadto stosuje się ją również do produktów chemicznych, takich jak detergenty czy kleje. W cukiernictwie zastępuje się nim jajka. Jest także zdrową alternatywą dla cukru, czekolady i kakao. Może być użyty do zagęszczenia sosów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium