do kasy suma: 0,00 zł

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to naturalna i zdrowa alternatywa dla białego cukru. Cukier kokosowy to produkt, który jest pozyskiwany z gotowanych pąków kwiatów palmy kokosowej, które są niezwykle bogate w wartościowe składniki odżywcze. Posiadają enzymy, kwas octowy, naturalne drożdże, a także aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Tego rodzaju cukier posiada delikatny orzechowo-karmelowy smak oraz jasnobrązową barwę.

Cukier kokosowy – skąd się bierze?

Cukier kokosowy produkowany jest z łodygi kwiatostanu, która bezpośrednio wyrasta z orzecha kokosowego. Pozyskany sok z palmy kokosowej ma postać gęstego, brązowego syropu. Kiedy zastygnie, kroi się go w kostkę bądź dalej podgrzewa w celu uzyskania sypkiej konsystencji. Ostatecznie otrzymuje się produkt, który wyglądem i smakiem jest podobny do cukru trzcinowego. Cukier kokosowy od wieków pozyskuje się w ten sposób w Indonezji i na Filipinach.

Właściwości cukru kokosowego

Cukier kokosowy jest zdrowy, to zdrowszy zamiennik białego cukru. Warto wspomnieć na początku o kaloryczności. Kaloryczność tradycyjnego cukru białego wynosi około 405 kalorii w 100 g, natomiast w przypadku cukru kokosowego – jest to około 380 kalorii w 100 g. Różnica między tymi produktami ma wiązek również z indeksem glikemicznym. Biały cukier ma około 70 IG. Cukier kokosowy posiada niższy indeks glikemiczny – 35 IG. Różnica ta jest duża. Niski indeks glikemiczny powinny wybierać osoby cierpiące na cukrzycę bądź insulinooporność. Warto zauważyć, że mimo tego, iż cukier kokosowy ma najniższy indeks glikemiczny z wszystkich rodzajów cukrów, nie należy przesadzać z jego ilością. Cukru zawsze powinno się używać okazjonalnie i wyłącznie w niewielkich ilościach. Nie jest również zalecany w diecie odchudzającej.

Co zawiera cukier kokosowy?

Biały cukier składa się niemal w 100% z sacharozy. Natomiast cukier kokosowy zawiera około 70-80% sacharozy oraz glukozę (około 3%) i fruktozę (około 9%). Oznacza to, że różnice między nimi są dość niewielkie i każdy rodzaj cukru dostarcza organizmowi przede wszystkim puste kalorie. Ponadto cukier kokosowy zawiera również pewną ilość witamin i składników mineralnych, w odróżnieniu od tradycyjnego cukru białego. Cukier kokosowy zawiera w swoim składzie aminokwasy oraz różne witaminy z grupy B, witaminę C i składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i cynk.

Cukier kokosowy – zastosowanie w kuchni

Cukier kokosowy, podobnie jak cukier trzcinowy, ma wyjątkowy smak, który jest orzechowo-karmelowy. Oznacza to, że może nieco zmieniać smak słodkich wypieków, o czym należy pamiętać przygotowując desery. Cukier kokosowy sprawdzi się doskonale zarówno do słodzenia ciepłych napojów, pieczenia ciast i ciasteczek, przygotowywania wymyślnych deserów, jak i podczas gotowania bardziej wytrawnych dań, słodzenia potraw, zup czy sosów. Jeśli chodzi o cukier kokosowy, właściwości jego sprawiają, że dobrze reaguje na wysokie temperatury i karmelizuje. Warto zauważyć, że cukier ten znajduje również zastosowanie w zaczynach drożdżowych. Cukier kokosowy doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie do tej pory dodawano zwykły cukier.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium