Herbaty zielone
Zielona herbata jest powszechnie uznawana za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Herbata zielona liściasta pochodzi z Chin i jest od tysięcy lat szczególnie ceniona za swoje prozdrowotne właściwości, ale i za wyjątkowy smak i aromat.
Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty
Herbaty zielone uprawiane są przede wszystkim w Chinach, Japonii oraz Indiach. Mają charakterystyczny jasnozielony kolor i są cenione nie tylko za smak i aromat, ale i właściwości lecznicze. Należy zauważyć, że zawartość kofeiny w liściach zielonej herbaty zależy od rodzaju plantacji. Liście tej herbaty nie są fermentowane, a tylko suszone, dzięki czemu zachowują większość wartości odżywczych. Regularne picie zielonej herbaty działa na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, uspokajająco i przeciwnowotworowo. Odpowiada również za zwalczanie wolnych rodników. Zielona herbata zawiera taninę, kofeinę, katechinę, garbniki, węglowodany i aminokwasy, ponadto jest źródłem wielu witamin – A, C, E – oraz witamin z grupy B – B1, B2, B3. Wysokiej jakości herbata zielona liściasta jest niskokaloryczna – 250 ml czystego naparu to około 2 kalorie. Herbaty zielone nie powinny być jednak nadużywane, ale warto postawić na regularne picie zielonej herbaty – maksymalnie 4 filiżanek dziennie.
Rodzaje zielonej herbaty
Istnieją różne rodzaje herbaty zielonej. Do najpopularniejszych należą matcha czy herbata sencha. Właśnie ta druga zasługuje na szczególną uwagę. Herbata sencha pochodzi z Japonii i tam jest najczęściej uprawiana. Ma wyjątkowy smak i aromat, a regularnie spożywana poprawia zdrowie i samopoczucie. Warto zauważyć, że herbata sencha może być parzona kilka razy. Ponadto jest przygotowywana w ciekawy sposób – liście po zbiorze są traktowane parą wodną, a dopiero później suszone oraz zawijane. Dzięki temu procesowi można zachować delikatny słodki smak liści.
Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?
Liściaste herbaty zielone są o wiele bardziej wartościowe od tych w saszetkach, dlatego zaleca się stosować właśnie je. Napar uzyskany z liści herbaty zielonej posiada lepszy smak i o wiele więcej składników odżywczych. Płaska łyżeczka suszu to optymalna ilość na standardową filiżankę. Ilość liści można modyfikować, jeśli zależy nam na słabszym lub mocniejszym naparze. Zielone herbaty powinno się parzyć w temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Herbaty zielone nie wolno zalewać wrzątkiem. Po zagotowaniu wody należy odczekać kilka minut – po otwarciu pokrywy czajnika około 7-8 minut. Temperaturę wody można również zmierzyć specjalnym termometrem do żywności. Ponadto herbaty zielone nie powinno się parzyć dłużej niż 3 minuty, inaczej będą gorzkie i mniej wartościowe dla organizmu. Najlepiej stosować specjalne zaparzacze, które umożliwiają wyjęcie fusów po odpowiednim czasie. Warto również zauważyć, że liście herbat zielonych mogą być parzone 2-3 razy. Pierwszy napar pobudza i znakomicie sprawdza się rano, dodaje energii do pracy, za drugim i trzecim razem natomiast uspokaja i relaksuje.