Orzechy włoskie
Orzechy włoskie posiadają wiele zalet: stanowią źródło bogate w cenne witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe oraz białka, dzięki czemu posiadają właściwości prozdrowotne. Właśnie z tego powodu powinno się je wprowadzić do swojej codziennej diety.
Kraj pochodzenia orzechów włoskich
Uprawa orzecha włoskiego rozpoczęła się około 2,5 tysiąca lat p.n.e. Orzech włoski można dziś znaleźć na wielu kontynentach – zarówno w Europie, jak i Azji oraz w obu Amerykach. Do największych producentów orzechów włoskich należą Stany Zjednoczone oraz Chiny. Produkt ten długo dojrzewa, a sam owoc orzecha włoskiego ma twardą skorupę.
Orzech włoski – czym tak właściwie jest?
Orzech włoski to jeden z gatunków drzewa liściastego. Występuje dziko w niektórych obszarach Europy oraz Azji, a w wielu krajach, nawet w Polsce, jest pospolicie uprawiany. Potocznie nazywane orzechy włoskie to nic innego jak jadalne nasiona drzewa. Można je spożywać bezpośrednio po pozbyciu się łupiny. Stosuje się je również jako dodatek do różnych dań, a także i do produkcji oleju orzechowego. Produkt ten można dziś zakupić w wielu miejscach i formach, np. orzechy włoskie (sklep) w skorupach czy orzechy włoskie łuskane.
Wartości odżywcze orzechów włoskich
W orzechach włoskich znajduje się wiele składników odżywczych, które są niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu. Zawierają: białko, węglowodany, błonnik, witaminę A, tiaminę (witaminę B1), ryboflawinę (witaminę B2), niacynę (witaminę B3), witaminę B6, kwas foliowy (witaminę B9), witaminę E, witaminę C, witaminę K, a także liczne składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i sód. Ponadto produkt ten jest pełny kwasów tłuszczowych (są to kwasy tłuszczowe nasycone, które pozytywnie wpływają na zdrowie).
Orzechy włoskie – właściwości prozdrowotne
Regularnie spożywane produkty tego rodzaju wpływają na cały ludzki organizm – obniżają poziom cholesterolu we krwi, mają działanie przeciwzapalne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, regulują również ciśnienie krwi. Dodają energii i pomagają walczyć ze stresem. Poprawiają pracę mózgu, łagodzą problemy żołądkowe, wspierają leczenie stawów, poprawiają również stan i wygląd włosów oraz skóry. Warto zauważyć, że tego rodzaju orzeszki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą spożywać je również osoby, które chorują na cukrzycę.
Orzechy włoskie sklep internetowy
W sklepach znajdują się zarówno orzechy w łupinach, jak i orzechy włoskie łuskane. Tego rodzaju produkty można zakupić w tradycyjnych sposób lub online:
- orzechy włoskie sklep internetowy
Sklep internetowy to doskonałe miejsce do zakupu ekologicznych produktów, również orzechów włoskich, które zostały wyprodukowane bez użycia chemii oraz innych szkodliwych substancji.
- orzechy sklep stacjonarny
W takich miejscach jak sklep stacjonarny można znaleźć różnego rodzaju orzechy. Warto jednak zwrócić uwagę na ich zawartość oraz pochodzenie. Bez znaczenia czy zdecydujemy się na zakup orzeszków w skorupach czy postawimy na orzechy włoskie łuskane – tylko produkty BIO z ekologicznych upraw stanowią źródło wyjątkowo bogate w cenna wartości odżywcze, które doskonale wpływają na organizm ludzki.