Czubryca – przyprawa
Czubryca to przyprawa, która pochodzi z Bułgarii. Ściślej mówiąc, to mieszanka przypraw na bazie cząbru górskiego. W liściach tej rośliny znajduje się duża ilość olejków eterycznych, które nie tylko posiadają niezwykle silny i przyjemny zapach, ale i cenne składniki, takie jak flawonoidy, karotenoidy, żywice czy śluzy, a także kwasy: betulinowy, ursolowy, karnozowy, rozmarynowy, oleanolowy i kawowy. Dzięki tym olejkom cząber ma specyficzny korzenny smak. W naszym sklepie można zakupić zarówno cząber górski w czystej postaci, jak i czubrycę czerwoną oraz czubrycę zieloną, które zawierają ów cząber górski w swoim składzie.
Czubryca zielona to obecnie niezwykle popularna i aromatyczna mieszanka przypraw. Nadaje potrawom przyjemny aromat, ziołowy zapach i wyjątkowy smak. Czubryca to bardzo uniwersalna mieszanka. Doskonale sprawdza się w przypadku ciepłych potraw, ale i sałatek czy kanapek. Znakomity smak i zapach to jednak nie wszystko – czubryca posiada także liczne właściwości zdrowotne, między innymi wspomaga podczas dolegliwości żołądkowych, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, działa odkażająco i łagodzi wymioty, nudności oraz biegunki.
Czubryca - zastosowanie
Przyprawa ta występuje w trzech odmianach – w postaci czubrycy czerwonej, czubrycy zielonej oraz czubrycy żółtej. Odmiany te różnią się między sobą składem, barwą i smakiem, a także i zastosowaniem. Z powodzeniem można je stosować w codziennej kuchni.
- czubryca czerwona zastosowanie
Czubryca czerwona posiada w swoim składzie cząber górski, ponadto w tej mieszance znajduje się również papryka słodka, papryka chili, czosnek, tymianek, imbir, kurkuma, cebula oraz odrobina soli. To jedna z najpopularniejszych przypraw w Bułgarii. Czubryca czerwona sprawia, że dania stają się pikantne oraz wyraziste. Doskonale nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Czubryca czerwona jest polecana również do warzyw strączkowych, czyli np. do fasoli po bretońsku, czy ryb. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, surówek, leczo, bigosu, gulaszu, zup, twarogu, jajecznicy czy pizzy.
- czubryca zielona zastosowanie
Właściwości i zastosowanie czubrycy zielonej są inne niż posiada czubryca czerwona. Czubryca zielona to mieszanka do której dodaje się: cząber górski, pietruszkę, suszoną cebulę, zieloną paprykę, a także tymianek, koperek, lubczyk i kozieradkę oraz szczyptę cukru i soli. Czubryca zielona ma znacznie łagodniejszy smak niż czerwona, ale za to mocniejszy aromat. Do czego służy? Jej właściwości sprawiają, że jest idealna do cięższych dań mięsnych i z roślin strączkowych, a także do zup, potraw z ziemniaków, leczo, rolad, gołączków pomidorów, ogródków, spaghetti, pizzy czy zapiekanek. Czubrya zielona jest również znakomita w przypadku ryb, jajecznicy czy warzyw na ciepło. Można ją także dodać do sosów majonezowych. Czubryca zielona jest także polecana do konserwowania czy kiszenia i przyprawiania kapusty, jako dodatek do wytrawnych babeczek czy do past na chleb.
Czubryca – właściwości
Cząber posiada interesujące właściwości zdrowotne. Działa odkażająco i antyseptycznie, pomaga na wzdęcia, zgagę, niestrawność, wymioty, nudności, biegunkę, ale i ból gardła i zapalenie żołądka oraz jelit. Ponadto hamuje rozwój gronkowców, paciorkowców, pałeczek okrężnicy E. coli i drożdżaków z rodzaju Candida. Ponadto czubryca ma właściwości pobudzające układ pokarmowy i rozkurczowe, a przy tym ochrania wątrobę i pomaga przy zaburzeniach miesiączkowania.