do kasy suma: 0,00 zł

Płatki kukurydziane BIO

Płatki kukurydziane to produkt, który jest niezwykle popularny na całym świecie. Chętnie sięgają po niego osoby w różnym wieku. Płatki kukurydziane to znakomity sposób na zdrowe śniadanie. W naszym sklepie można zakupić płatki pochodzące wyłącznie z ekologicznych upraw. Tylko tego rodzaju produkty posiadają cenne wartości odżywcze i są pozbawione dodatku cukru.

Płatki kukurydziane – wartości odżywcze

Dobre płatki kukurydziane są zdrowe. Produkt bez dodatku cukru (zarówno biały, jak i cukier trzcinowy) oraz takich dodatków jak syrop glukozowo-fruktozowy, zawiera około 360 kalorii w 100 g. Produkt ten jest bogatym źródłem cennych elementów, które bardzo pozytywnie wpływają na ludzkie zdrowie. W swoim składzie posiada: sód, węglowodany, białka, witaminę C, niewielkie ilości witamin A, D, E i witamin z grupy B, a także fosfor, magnez, żelazo, wapń i cynk.

Jak powstają płatki kukurydziane?

Płatki kukurydziane są wytwarzane z kukurydzy. Ziarna kukurydzy są ogrzewane w specjalnych zbiornikach, tym sposobem stają się miękkie. Następnie odbywa się proces rozwałkowania kukurydzy, która później zostaje zmielona i upieczona. Kolejny etap produkcji płatków kukurydzianych jest wzbogacenie ich o cenne składniki odżywcze – dodaje się do nich witaminy i minerały. Należy unikać płatków kukurydzianych wzbogaconych o cukier, syrop glukozowy, sól, regulatory kwasowości. Dopuszczalny jest natomiast ekstrakt słodowy, który pozytywnie wpływa na organizm ludzki. Warto zauważyć, że płatki kukurydziane bez dodatków nie zawierają glutenu (podobnie jest w przypadku mąki kukurydzianej), ale po dodaniu kilku składników, między innymi takich jak mąka pszenna czy słód jęczmienny, mogą pojawić się śladowe ilości glutenu w końcowym produkcie.

Jak jeść płatki kukurydziane?

Płatki kukurydziane są zdrowe, dlatego warto też spożywać je na śniadanie czy lekką kolację. Sprawdzają się znakomicie zarówno z mlekiem, jak i jogurtem naturalnym. Można łączyć je również z suszonymi lub świeżymi owocami. Osoby, które lubią płatki czekoladowe powinny zrezygnować z niezdrowych produktów i zdecydować się na płatki kukurydziane w czekoladzie, które także zawierają wiele cennych składników odżywczych, ale jednocześnie (z powodu dodatku w postaci czekolady) są jednak bardziej kaloryczne.

Płatki kukurydziane – przeciwwskazania

Płatki kukurydziane pozwalają dostarczyć organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, ale nie są odpowiednim produktem dla każdego. Po płatki kukurydziane nie powinny sięgać osoby, które chorują na cukrzycę bądź insulinooporność, gdyż tego rodzaju produkt zawiera sporo węglowodanów prostych, które nie są wskazane w ich przypadku. Ponadto płatki kukurydziane nie zawierają zbyt wiele błonnika, który jest wyjątkowo cenny w przypadku diety przeciwcukrzycowej. Warto zauważyć, że płatki kukurydziane mają wysoki indeks glikemiczny. Osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością powinny postawić raczej na płatki owsiane. Płatki kukurydziane nie są również dobrym wyborem dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Płatki kukurydziane – zalety

Płatki kukurydziane to doskonały wybór dla osób, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Płatki kukurydziane są lekkostrawne, nie podrażniają jelit i nie sprawiają problemów z przewodem pokarmowym. Powinny je stosować osoby starsze oraz osoby po operacjach lub zabiegach chirurgicznych, które muszą przez jakiś czas postawić na posiłki łatwostrawne. Płatki kukurydziane są zalecane również w przypadku stanów zapalnych jelit, wątroby, trzustki, żołądka, błony śluzowej jelit, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego.

Płatki kukurydziane cena

W naszej ofercie można znaleźć tylko zdrowe produkty pochodzące wyłącznie z certyfikowanych ekologicznych upraw w bardzo niskich i atrakcyjnych cenach.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium