Mąka migdałowa BIO
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych migdałów, czyli z orzechów (owoców migdałowca), które są dobrze znane i cenione na całym świecie. Migdały należą do najzdrowszych orzechów. Charakteryzuje się delikatną konsystencję i lekko słodkim smakiem oraz wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Bardzo często stosuje się je do wypieku ciast, ciasteczek i innych deserów, ale również i do wytrawnych potraw.
Opis - mąka migdałowa
Mąka migdałowa nie zawiera glutenu i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej. Nadaje potrawom przyjemny, lekko słodki i orzechowy posmak. Mąka migdałowa, podobnie jak i same migdały, jest wyjątkowo bogata w cenne składniki odżywcze. Jest źródłem między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto nie zawiera zbyt dużej ilości węglowodanów. Z tego powodu mąka migdałowa jest szczególnie zalecana osobom na diecie ketogenicznej, która zakłada ograniczenie spożywania węglowodanów. Mąkę migdałową poleca się również osobom, które cierpią na nietolerancję glutenu lub po prostu usunęły go ze swojej diety.
Mąka migdałowa zawiera wiele witamin i minerałów, w tym: potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, cynk i mangan. Ponadto mąka migdałowa zawiera także witaminę E oraz witaminy z grupy B: B1, B2 i B3. Składniki, które zawarte są w mące migdałowej wpływają pozytywnie na działanie ludzkiego organizmu. Wspomagają między innymi układ nerwowy, poprawiają pracę mózgu – w tym pamięć i koncentrację – a także wpływają na poprawę ogólnego samopoczucie oraz obniżają poziom stresu.
Prozdrowotne właściwości migdałów i mąki migdałowej
Mąka migdałowa jest bogata między innymi w nienasycone kwasy tłuszczowe, których zwykle brakuje w standardowej diecie Polaków. To cenne elementy, które wpływają pozytywnie na przemianę materii i regulację cholesterolu we krwi. Ponadto pomagają zwalczyć stany zapalne. Mąkę migdałową mogą spożywać osoby, które mają alergię na gluten lub zmagają się z celiakią. Produkt ten zapobiega również cukrzycy, miażdżycy oraz różnych chorób serca. Ochrania organizm również przed wysokim ciśnieniem i działaniem wolnych rodników. Regularne spożywanie mąki migdałowej zapobiega również zatrzymywaniu się wody w ciele i poprawia procesy metaboliczne (przyspiesza je). Wzmacnia także kości, zęby oraz mięśnie. Na mąkę migdałową powinny się zdecydować również osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Zastosowanie mąki migdałowej
Mąka z migdałów ma bardzo szerokie zastosowanie. Sprawdza się znakomicie jako zamiennik tradycyjnej mąki, dlatego można ją wykorzystać do wypieku chleba, ciasta, ciastek, babeczek, naleśników itd. Należy jednak zauważyć, że najlepiej wymieszać ją z mąką pszenną, gdyż sama może być nieco za ciężka i sprawić, że ciasta nie wyjdą. Samodzielnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów i klopsów, a także zagęszczacz do zup i sosów. Mąką migdałową stosuje się również do wypieku makaroników.
Mąka migdałowa sklep
Mąkę migdałową można zakupić na naszej stronie internetowej. W sprzedaży posiadamy wyłącznie najwyższej jakości produkty. Najlepsza mąka migdałowa to taka, która pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Po otwarciu taki artykuł należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i w suchym oraz zacienionym miejscu.