Mąka kukurydziana – w pełni bezglutenowa
Mąka kukurydziana jest bardzo popularna w krajach Ameryki Łacińskiej, stanowiąc bazę wielu lokalnych potraw. Powstaje z przemiału ziaren kukurydzy, ma nieco słodki smak i charakterystyczny, żółty kolor. Natomiast skrobia kukurydziana ma białą barwę i jest pozyskiwana nie z ziaren, a pręcików kukurydzy. W Polsce jest chętnie wybierana przez osoby stosujące dietę bezglutenową. Dowiedz się, jakie właściwości ma mąka kukurydziana i do jakich dań można ją wykorzystać.
Mąka kukurydziana – wartości odżywcze. Jakie ma właściwości zdrowotne?
Mąka kukurydziana to lekkostrawny produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi dużo energii. W 100 g znajduje się 369 kalorii, jej indeks glikemiczny jest na poziomie 70. Zawiera sporo składników mineralnych takich jak: potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez. Jest też bogata w luteinę, foliany, witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.
Co istotne, w mące kukurydzianej jest sporo błonnika pokarmowego, natomiast nie ma glutenu, dzięki czemu znakomicie sprawdza się w przypadku osób chorych na celiakię (schorzenie autoimmunologiczne) lub nadwrażliwość na gluten. To znakomity zamiennik dla mąki pszennej, która jak wiadomo jest produktem glutenowym.
Kukurydziana mąka pozwala obniżyć poziom cholesterolu i cukru. Ze względu na zawartość żelaza jest rekomendowana osobom cierpiącym na niedokrwistość. Pomaga przy problemach z układem pokarmowym, bez przeszkód może być spożywana przez dzieci i seniorów. Mąka wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, jest polecana przy obniżonej odporności. Dzięki obecności luteiny zapobiega chorobom oczu związanym ze starzeniem organizmu.
Mąka kukurydziana – zastosowanie mąki kukurydzianej w kuchni
Do czego używać mąkę kukurydzianą? Produkt ten znajduje naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni. Dobrze sprawdza się do zagęszczania zup oraz sosów. Może być też składnikiem biszkoptów, ciastek, rogalików. Mąka kukurydziana pozwala przygotować smaczne naleśniki, a nawet bułki i chleb. Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, wykorzystaj mąkę do domowej roboty nachosów lub tortilli, którą możesz wypełnić kawałkami kurczaka, ogórkiem, pomidorem, papryką i czerwoną cebulą.
Gdzie kupić mąkę kukurydzianą? Cena mąki kukurydzianej
Jesteś zainteresowany mąką kukurydzianą, ale nie wiesz, gdzie kupić ten produkt bezglutenowy? Mąka kukurydziana wchodzi w skład asortymentu naszego sklepu. Koszt zakupu 0,5 tej mąki to mniej, niż 10 złotych. W zależności od producenta cena może się znacznie różnić. Zapraszamy serdecznie do zapoznania z ofertą osoby, które chcą wprowadzić do swojej diety naturalne i bezglutenowe produkty renomowanych marek.