Chipsy to bardzo popularna przekąska, która nadaje się na wiele różnych okazji. Dzięki różnorodnym smakom każdy znajdzie swoje ulubione chipsy. Jednak nie są one zdrowe, dlatego warto zastanowić się nad inną alternatywą również smaczną, ale jednocześnie znacznie zdrowszą.
Dlaczego chipsy nie są zdrową przekąską
Chipsy, choć uznawane za smaczne, nie są zdrową przekąską. Istnieje kilka powodów, dla których warto zastąpić je znacznie zdrowszymi przysmakami.
Wysoka zawartość tłuszczu
Większość z nich jest smażona w głębokim oleju, co powoduje, że mają wysoką zawartość tłuszczu, w tym również tłuszczów nasyconych, dlatego spożywanie ich w nadmiarze zwiększa ryzyko niektórych chorób i otyłości.
Wysoka zawartość soli
Często są mocno solone, co nie wpływa pozytywnie na zdrowie.
Wysoka zawartość węglowodanów prostych
Chipsy zawierają wiele węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. To może prowadzić m.in. do nadwagi, czy cukrzycy.
Mało składników odżywczych
Przekąski w postaci chipsów nie posiadają zbyt wiele składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Mogą zawierać jedynie małe ilości błonnika i białka, chociaż wiele zależy od rodzaju chrupek.
Dodatki chemiczne
Wiele z nich zawiera różnego rodzaju dodatki chemiczne, np. barwniki i konserwanty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Co zamiast chipsów
Zwolennicy przekąsek, którzy chcą jednocześnie zdrowo się odżywiać, wcale nie muszą z nich rezygnować, ponieważ jest wiele zdrowych alternatyw, które mogą zastąpić niezdrowe chipsy.
- Chipsy – nie wszystkie muszą być niezdrowe, a dobrym przykładem są chipsy bananowe, czy kokosowe, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe oraz mogą być doskonałym zamiennikiem dla wysokokalorycznych przekąsek.
- Bakalie – można do nich zaliczyć suszone owoce, pestki, orzechy, czy nasiona. Zawierają duże ilości witamin, minerałów, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są smaczne i idealnie nadają się na zdrowe przekąski.
- Orzechy – orzechy mogą występować w wielu postaciach np. orzechy brazylijskie 250 g, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, czy orzechy pinii 250g. Te ostatnie, są wydobywane z kulistych szyszek i charakteryzują się delikatnym słodko maślanym smakiem. Zawierają przede wszystkim ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe, białka oraz błonnik.
- Migdały – Migdały kalifornijskie 500g lub migdały w czekoladzie, zarówno jedne jak i drugie są zdrowe i smaczne. Dobrym wyborem może być również niewielka paczka płatków migdałowych 150g.
- Pestki dyni – pestki dyni są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. To bogate źródło naturalnego kwasu linolowego, potasu, wapnia i fosforu, a także witamin z grupy A, B, C, D, E. Ponadto jest to przekąska niskokaloryczna.
- Słonecznik – tanią i smaczną przekąską jest słonecznik łuskany 500g. Posiada wiele cennych witamin i minerałów.
- Owoce kandyzowane – dobre dla osób, które lubią słodkie i zdrowe przekąski, dzięki procesowi kandyzowania owoców zostaje zachowany ich cały smak i aromat, a w dodatku mogą być przechowywane przez dłuższy.
- Owoce liofilizowane – przez proces liofilizacji usuwa się wodę z owoców i warzyw. Mimo wszystko zachowują one swoje wartości odżywcze oraz smak, natomiast zyskują na trwałości i są dużo łatwiejsze w przechowywaniu.
Jest wiele opcji na zdrowe, a jednocześnie smaczne przekąski- rodzynki sułtańskie, pistacje prażone solone, orzechy ziemne w karmelu, mieszanka koktajlowa i wiele innych. Nie są tak popularne jak chrupki, ale warto je spróbować, aby poznać nowe smaki i przy okazji zdrowiej się odżywać np. sięgając po przekąski podczas oglądania filmu.