Rodzajów mąk jest bardzo dużo, ale czy wiemy jak ich używać i jaka mąka jest najlepsza?
Dziś przychodzimy do Was z opisem mąki migdałowej. Od jakiegoś czasu mąka ta zyskuje na popularności, a więc warto zaczerpnąć trochę informacji na jej temat.
Mąka migdałowa uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie! Możemy wykorzystać ją praktycznie wszędzie. Jak sama nazwa wskazuje mąkę tę uzyskuję się mielonych migdałów. Charakteryzuje się słodkim, migdałowym smakiem i białą barwą. Znalazła zastosowanie w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej. Może być używana jako zdrowy zamiennik mąk tradycyjnie używanych do wypieków. Mąka migdałowa jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - jednonienasyconych oraz wielonienasyconych. Zawiera stosunkowo mało węglowodanów, jak również jest źródłem magnezu, żelaza oraz wapnia.
[product id="878"]
Mąkę migdałową można w prosty i szybki sposób przygotować samodzielnie w domu.
100 g tego produktu zawiera aż 20 g białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stosowanie migdałów w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, a u osób chorych na cukrzycę poprawia obniża cukru we krwi.
Przepis na pyszne naleśniki z wykorzystaniem mąki migdałowej.
Składniki:
- 5 jajek
- 3 miarki mielonego siemienia lnianego
- 3 miarki mąki migdałowej
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Do miski wsypać siemię, sól, dodać jajka i ubić na puszystą masę, dodać mąkę migdałową i wymieszać. W między czasie rozgrzej patelnię. Dodaj trochę oleju kokosowego, rozprowadź pędzelkiem. Tłuszczu użyj tylko przy pierwszym naleśniku. W ten oto sposób otrzymacie pięć naleśników, dla mnie idealnych!!!