Jak powszechnie wiadomo, bakalie posiadają wiele zalet – są wyjątkowo smaczne i bardzo zdrowe. Sprawdzają się doskonale jako samodzielna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły i nie tylko. Stanowią również świetny dodatek do deserów, wypieków czy dań wytrawnych. Bakalie warto spożywać przez cały rok, w ten sposób możemy uzupełnić ewentualne braki składników odżywczych w organizmie. Czym tak właściwie są bakalie? Czy orzechy tuczą? Czy bakalie są zdrowe zawsze? Jakie najlepiej stosować do deserów?
Co to są bakalie?
Tak właściwie – co to są bakalie? Słowo „bakalie” kojarzy się nam przede wszystkim z orzechami. Ale do tej grupy możemy zaliczyć również suszone owoce oraz pestki i nasiona. Wśród nich możemy wyróżnić:
-orzechy – włoskie, ziemne, laskowe, nerkowca, makadamia, pekan, pinii, pistacjowe, a także migdały, kokos oraz kasztany jadalne;
-suszone owoce – rodzynki, śliwki, figi, morele, jagody goji, ananas, daktyle, mango, jabłka itd.;
-pestki i nasiona – słonecznika i dyni oraz sezam i siemię lniane.
Źródło składników odżywczych
Czy bakalie są zdrowe? Bakalie stanowią bogate źródło cennych składników odżywczych i znakomite uzupełnienie diety codziennej, z tego też powodu warto spożywać je regularnie przez cały rok. W zależności od tego, po jakie bakalie sięgamy, możemy dostarczyć organizmowi różne witaminy i minerały. Przykładowo – rodzynki są naturalnym źródłem witaminy A, potasu i błonnika, migdały zaś są bardzo bogate w witaminę E, magnez i cynk, a orzechy brazylijskie posiadają sporą ilość cennego selenu. Warto zauważyć, że bakalie mogą być zamiennikami słodyczy. Dodają również mnóstwa energii, ale są jednocześnie bardzo zdrowe, w odróżnieniu od ciasteczek i batoników. Musimy jednak pamiętać, aby spożywać naturalne bakalie, bez dodatków w postaci czekolady, karmelu czy soli.
Czy orzechy są zdrowe?
Warto przyjrzeć się temu, czy orzechy są zdrowe. Orzechy są najcenniejszym źródłem bogatym w składniki odżywcze wśród bakalii. Posiadają wiele witamin, minerałów, błonnika czy kwasów tłuszczowych i białka. Ich regularne spożywanie pozwala uniknąć wielu problemów zdrowotnych. Podczas wyboru przekąski musimy jednak wziąć pod uwagę czy orzechy tuczą. Jak się okazuje – posiadają one sporo kalorii. Najmniej kaloryczne orzechy nerkowca zawierają 553 kalorii w 100 gramach, natomiast najbardziej kaloryczne orzechy makadamia aż 718 kalorii w 100 gramach. Do najpopularniejszych bakalii należą orzechy włoskie. Ile kalorii mają orzechy włoskie? Ilość kalorii w tych orzechach wynosi 645 na 100 gram. Mimo tego, że na pytanie czy orzechy tuczą bądź ile kalorii mają orzechy włoskie możemy spokojnie odpowiedzieć, że bardzo dużo – nie należy z nich rezygnować, a jedynie nie przesadzać z ich dzienną ilością.
Jak uprażyć orzechy włoskie?
Prażenie umożliwia poprawę smaku i nadanie wyjątkowego aromatu. To czynność polegająca na opiekaniu. Ponadto w ten sposób można pozbyć się naturalnej goryczki i sprawić, że orzechy będą słodsze. Jak uprażyć orzechy włoskie? Orzechy można prażyć w piekarniku lub na patelni.
prażenie w piekarniku – należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni, po czym włożyć orzechy włoskie do środka. Należy je piec tak długo, aż się zarumienią i zaczną przyjemnie pachnieć. Zwykle trwa to około 5-10 minut. Po ostygnięciu można je pokroić i zjeść lub dodać do deseru;
prażenie na patelni – należy rozgrzać suchą patelnię na średnim ogniu, po czym wrzucić na nią garść orzechów. Orzechy należy często mieszać. Prażenie w tym wypadku powinno trwać maksymalnie 5 minut. Następnie należy przełożyć orzechy na talerz i poczekać do ostygnięcia.
Jak przechowywać orzechy włoskie prażone? Należy umieścić je w pojemniku szklanym lub plastikowym i przechowywać w temperaturze pokojowej. Warto zauważyć, że tak przyrządzone orzechy mają krótszy okres przydatności do spożycia.
Jakie stosować bakalie do deserów?
W zależności od naszych upodobań możemy umieścić w deserach i wypiekach te bakalie, za którymi najbardziej przepadamy. Jakie bakalie do keksa lub jakie bakalie do makowca są najpopularniejsze? Jeśli nie mamy pomysłu na oryginalny deser, warto skupić się na tradycyjnym przepisie:
-jakie bakalie do keksa – do keksa można dodać rodzynki, owoce kandyzowane, żurawinę, suszone morele i figi, a także różne orzechy i migdały;
-jakie bakalie do makowca – w klasycznym przepisie na makowiec znajdziemy orzechy włoskie i laskowe, a także rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, suszone figi czy migdały.