do kasy suma: 0,00 zł

Bogactwo orzechów – które ich rodzaje są najlepsze?

0
Bogactwo orzechów – które ich rodzaje są najlepsze?

Pyszne i chrupiące, idealne jako przekąska, składniki dań słodkich i wytrawnych – orzechy są doskonałe! Istnieją różne rodzaje orzechów, każdy może wykazywać inne właściwości, ma różną zawartość składników odżywczych i, oczywiście, inny smak.

Laskowe – pyszne, na cholesterol

Rosnące między innymi w Polsce orzechy laskowe, czyli twarde owoce leszczyny, zachwycają smakiem i zawartością sporej ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Witaminy z grupy B oraz witamina E pozytywnie wpływają na potencję i gospodarkę hormonalną, a także prawidłowy rozwój płodu w trakcie ciąży.

[product id="1123,1231,718"]

Migdały – bogactwo białka i magnezu

Delikatne w smaku, cenione jako składnik wielu potraw migdały mają także wiele wspaniałych właściwości. Mają bardzo dużo białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego zawierają bardzo dużo magnezu oraz witaminy B i E. Z tego względu są chętnie wybierane przez wegetarian i sportowców. Często sięgają po nie kobiety w ciąży oraz inne osoby, które zmagają się ze zgagą – migdały zobojętniają kwasy żołądkowe.

[product id="711,878,769"]

Orzechy włoskie – odżywcze, na piękną cerę

Istnieją takie rodzaje orzechów, których nie powinno się zjadać codziennie, ale warto o nich pamiętać co jakiś czas. Do nich zaliczają się uwielbiane przez wielu, orzechy włoskie. Należy mieć umiar z powodu sporej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i dużej kaloryczności. Z powodzeniem można po nie sięgać okazjonalnie. Zawierają upiększające witaminy A i E, koenzym Q10, a także cynk. Do tego mają garbniki i flawonoidy, pomagające w walce z nadpotliwością.

[product id="796,716"]

Fistaszki – z białkiem, na pamięć i koncentrację

Smakowite i popularne – ten rodzaj orzechów zaskakuje największą zawartością białka, większą niż migdały, a nawet fasola! Warto je chrupać w trakcie wzmożonego wysiłku umysłowego, na przykład w trakcie sesji. Orzechy arachidowe, często określane jako orzechy ziemne są uznawane za afrodyzjak. Lista wartościowych składników robi wrażenie: witaminy z grupy B, witamina E, przeciwutleniacze: flawonoidy, polifenole, tokofelore, magnez, aminokwas L-argininę i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Pistacje – zielone bogactwo witaminy B

Takie rodzaje orzechów, jak pistacje i pekan, mają średnio wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego można je jeść z powodzeniem od czasu do czasu. Warto to robić, gdyż te zielone orzeszki mają ogromną zawartość witaminy B6 oraz B1, a także mnóstwo beta-karotenu, potasu, wapnia i fosforu. Świetnie działają na wzrok, mogą także obniżać ryzyko rozwoju niektórych typów nowotworów. Do tego wspierają osoby zmagające się z anemią, dzięki żelazu i tokoferolowi.

[product id="841,842,1238"]

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl