Jesteś fanem tłustych, ciężkostrawnych potraw, a do tego lubisz podjadać słodycze? Nieuniknione jest, że niedługo napotkasz spore problemy z cholesterolem. Możesz jednak tego uniknąć. Nie od dziś wiadomo, że nawet niewielkie zmiany w nawykach żywieniowych dają o wiele lepsze efekty, niż stosowanie leków. Dzięki temu możesz uchronić się przed wieloma groźnymi chorobami serca oraz układu krążenia. Co warto jeść przy wysokim cholesterolu? Dowiedz się, co warto wprowadzić do diety, aby obniżyć jego poziom.
Podwyższony poziom cholesterolu – co to oznacza?
Cholesterol jest związkiem organicznym, który występuje w organizmie człowieka w wątrobie oraz w skórze. Dostarczany jest również wraz z pożywieniem, zwłaszcza w tłustych potrawach. Jego poziom wyznacza się za pomocą badania, zwanego lipidogramem. Pozwala ono określić stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i HDL (tzw. złego i dobrego) oraz trójglicerydów. Jeżeli poziom cholesterolu całkowitego wynosi ponad 200 mg/dl lub cholesterol LDL przekracza wartość 115 mg/dl, to sygnał, że koniecznie powinieneś zmienić swoje nawyki żywieniowe. Dotyczy to również sytuacji, gdy chorujesz przewlekle na jedną z chorób układu krążenia. Warto, abyś wiedział, co jeść przy wysokim cholesterolu, aby zminimalizować ryzyko poważnych powikłań.
Co można jeść przy wysokim cholesterolu?
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa w prewencji chorób serca oraz układu krążenia. Przygotowując codzienny jadłospis, wyeliminuj żywność wysoko przetworzoną, a uwzględnij w nim 8 najważniejszych produktów. Oto co warto jeść przy bardzo wysokim cholesterolu, aby obniżyć jego poziom.
Owoce i warzywa – bogactwo witamin, minerałów
Zdrowe, pyszne i przede wszystkim skuteczne w walce z wysokim cholesterolem. Jeżeli nie jesteś fanem owoców oraz warzyw i raczej omijasz je z daleka – czas zmienić swoje przyzwyczajenia. Co powinieneś jeść przy zbyt wysokim cholesterolu? Winogrona oraz jagody zawierają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Truskawki i jabłka z kolei są źródłem pektyny, która w naturalny sposób zmniejsza poziom cholesterolu nawet o 10%. Z kolei spośród warzyw wybieraj marchew, bakłażany oraz ziemniaki.
Oleje roślinne – poznaj się na tłuszczach
Skutecznych sposobów na zbyt wysoki poziom cholesterolu należy szukać również w tłuszczach. Te pochodzenia zwierzęcego powinieneś koniecznie zastąpić zdrowymi olejami roślinnymi. Prym wiodą oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Są bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają ilość złego cholesterolu LDL. Szczególnie polecamy wysokiej jakości oleje roślinne, które znajdziesz w ofercie naszego sklepu.
Tłuste ryby morskie – bogactwo kwasów Omega-3
Ryby są podstawowym składnikiem wielu diet. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Ich regularna suplementacja skutecznie wyrównuje poziom złego i dobrego cholesterolu we krwi. Zapobiega miażdżycy, a także wielu chorobom układu krążenia. W kwestii tego, co można jeść przy bardzo wysokim cholesterolu, postaw na tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, węgorz, śledź, makrela czy sardynki.
Produkty pełnoziarniste – skuteczna broń w walce z cholesterolem
Powiedz zdecydowane „nie” białemu pieczywu. Zastąp je ciemnym, pełnoziarnistym. Zaledwie trzy porcje dziennie wystarczą, aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. W przypadku tego, co jeść przy wysokim cholesterolu, uzupełnij codzienną dietę również o kasze oraz produkty zawierające owies i jęczmień. Są one bogate w błonnik. Badania potwierdzają jego korzystny wpływ na cholesterol. Zapobiega on przedostawaniu się jego złych frakcji LDL do organizmu.
Awokado – źródło zdrowych kwasów tłuszczowych
Awokado bogate jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na neutralny smak sprawdza się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. To skuteczny zamiennik gotowych past i dipów kanapkowych.
Orzechy – zdrowa przekąska na każdą okazję
Jeżeli zastanawiasz się, co warto jeść przy wysokim cholesterolu, orzechy to doskonały wybór. Są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, fitosteroli oraz błonnika, które korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Ponadto są bogate w magnez, potas oraz aminokwasy, które regulują ciśnienie krwi. Orzechy możesz wykorzystać jako przekąskę na drugie śniadanie lub wycieczkę, a także jako dodatek do sałatek, deserów lub domowych wypieków.
Siemię lniane w profilaktyce cholesterolowej
Jego dobroczynne działanie na układ pokarmowy znane jest od dawna. Ma również duże znaczenie w obniżaniu poziomu cholesterolu. Z jednej strony siemię lniane zawiera cenny błonnik, a z drugiej kwas linolenowy. Odgrywa on ważną rolę w profilaktyce cholesterolowej.
Zielona, czarna i biała herbata
Popularny napój, który gości w każdym domu, zawiera cenny składnik, jakim jest kwercetyna. Wspomaga ona działanie naczyń krwionośnych. Ponadto w herbacie występuję również katechina, która wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Ważna jest również zmiana dotychczasowego trybu życia. Odpowiednie żywienie w połączeniu z aktywnością fizyczną zwykle przynosi bardzo dobre rezultaty. Dzięki temu Twoje wyniki badań znacznie się poprawią, a Ty sam będziesz mógł cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.