do kasy suma: 0,00 zł
Kategorie blog
Co można zrobić z orzechów włoskich? 10 pomysłów 0
Co można zrobić z orzechów włoskich? 10 pomysłów

Z orzechami włoskimi jest tak, jak z rybą po grecku - nazwa wcale nie wskazuje kraju pochodzenia. Pierwotnie nazywano je „orzechami włoskimi” od Wołoszczyzny, historycznej krainy w Rumunii, skąd orzechy przywędrowały do Polski. Na przestrzeni lat jedno „o” uciekło i tak orzech włoski stał się orzechem włoskim. Dziś mamy dla ciebie 10 pomysłów na to, co zrobić z orzechów włoskich.

Zdrowie w łupinie

Jedzenie orzechów włoskich wspomaga myślenie i pamięć. To wszystko dzięki wysokiej dawce magnezu, fosforu, różnych fosfolipidów i lecytyny oraz kwasów omega-3. Wysoka zawartość witamin A i E, silnych przeciwutleniaczy, nie tylko zbawiennie działa na paznokcie, włosy i skórę, ale też opóźnia procesy starzenia.

Jak je jeść?

Z umiarem. Orzechy włoskie mają masę zdrowych tłuszczy… i kalorii. 654 kcal na 100 g to więcej niż mleczna czekolada i dwa razy więcej niż białe pieczywo. Na szczęście orzechy mają niski indeks glikemiczny. Kto liczy kalorie, niech pamięta: jeden orzech włoski waży ok. 5 g i ma 33 kalorie.

1. Orzechy włoskie solo

Najlepiej orzechy jeść tak po prostu, jako przekąskę, zamiast słodyczy czy chipsów. Zachęcamy rodziców, na spacery z dziećmi bierzcie zawsze ze sobą kilka orzechów (nie, nie chodzi o wiewiórki). Lepiej jest zaserwować maluchowi chrupiącą dawkę zdrowych olejów i białka niż kolejną drożdżówkę.

2. Prażone

Orzechy można uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Nada im to rewelacyjnego aromatu. Sprawdzą się w owsiance, jogurcie, sałatce owocowej czy do posypania lodów. Chcesz olśnić domowników? Podczas prażenia orzechów na patelni dorzuć trochę masła, a potem miód. Możesz popuścić wodze fantazji i dodać przyprawy: cynamon, chili albo grubą sól morską zmieszaną z czerwonym pieprzem.

3. W ciastach

Pełna lista ciast z dodatkiem orzechów włoskich nie zmieściłaby się na naszym blogu. Ciasto marchewkowe, piernik, kruche ciastka orzechowe, strudel jabłkowy, tort orzechowy, mazurek kajmakowy to tylko kilka z nich. Ale król jest tylko jeden! To orzechowiec, czyli kruche miodowe blaty ciasta, masa budyniowa i warstwa orzechowa z lekkim karmelem. Pycha!

4. Po nowojorsku

Jest sałatka, której niezbędnym elementem są orzechy włoskie. To sałatka Waldorf. Podano ją po raz pierwszy podczas uroczystego otwarcia nowojorskiego hotelu Waldorf w 1893 r. W składzie są: świeże jabłko, duża porcja orzechów włoskich, seler naciowy, majonez, sałata i winogrona.

5. W sałatkach z serami

Świeże czy podprażone orzechy włoskie to idealny dodatek do sałatek łączących w sobie warzywa i sery pleśniowe czy brie. Gotową sałatkę posyp obficie orzechami i wmieszaj je w całość tuż przed podaniem. Dzięki temu nie nabiorą wilgoci i zapewnią sałatce chrupki akcent.

6. Na obiad

Dynia lub cukinia faszerowane orzechami włoskimi i kaszą to dobry pomysł dla amatorów kuchni wegańskiej. Całości dopełnią przyprawy: zarówno ostre chili, pieprz cayenne, jak i aromaty korzenne. A jeśli wolisz dania mięsne i pieczesz drób czy szynkę z jabłkami czy suszonymi śliwkami, koniecznie dodaj orzechy włoskie. Nie pożałujesz!

7. Smakołyki z zielonych orzechów włoskich

Niedojrzałe zielone orzechy mają 50 razy więcej witaminy C niż cytrusy! Grecy i Gruzini robią z nich pyszne przetwory. Solą zielone orzechy i kiszą, kandydują w cukrze i miodzie. Lubisz zdrowe nowinki w kuchni? Przygotuj orzechową konfiturę. Jest doskonała do deserów i do mięs. Z zielonych orzechów robi się też nalewkę na spirytusie z dodatkiem cynamonu lub anyżu dla złagodzenia gorzkiego smaku. To tradycyjny lek na dolegliwości żołądkowe.

8. Naturalne kosmetyki

Przy obróbce zielonych orzechów włoskich pamiętaj, że ich sok trwale barwi na brązowo. Dlatego można go wykorzystać jako samoopalacz. Przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt znakomity i w pełni naturalny. Zielone łupiny orzechów zetrzyj na tarce o małych oczkach i z miąższu wyciśnij sok. Teraz zostaje tylko równomiernie rozprowadzić balsam na ciele. Łupiny dojrzałych orzechów sprawdzą się w roli płukanki do ciemnych włosów. „Wywarem” z ugotowanych łupin wzmocni kolor i nada włosom blasku.

9. Dla dzieci

Ty i twoja pociecha lubicie niestandardowe zabawki? Wykorzystaj orzechy! Do połówki łupiny włóż plastelinę, wciśnij w to wykałaczkę z doczepionym małym trójkątem z papieru i mała łódeczka gotowa! Możecie też wspólnie stworzyć małe zoo. Pomalujcie łupiny farbami, dorysujcie oczy i uszy, doklejcie ogonki z włóczki czy łapki z kolorowego papieru. Łatwe, prawda?

10. Zrób talizman z orzechów włoskich

W starożytnym Rzymie uważano, że orzechy włoskie przynoszą zdrowie i szczęście. Dlatego też były częstym podarkiem. Dziś też lądują w paczkach świątecznych obok innych łakoci i dekoruje się nimi choinki. Niech moc orzecha będzie z wami!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium