Odczuwasz ciągłe zmęczenie i bóle głowy, masz problemy z koncentracją, a Twoja skóra jest blada? To znak, że możesz chorować na niedokrwistość. Anemia to stan, w którym organizm nie wytwarza wystarczającej ilości czerwonych krwinek lub ma zbyt niskie stężenie hemoglobiny we krwi. Schorzenie to może mieć różne podłoża, jednak najczęstszą przyczyną jest niedobór żelaza. Jeśli cierpisz na niedokrwistość, musisz koniecznie zmienić swoje nawyki żywieniowe, aby dostarczyć organizmowi jego odpowiednią ilość. Co powinieneś jeść przy anemii, aby poprawić samopoczucie?
Jaką rolę odgrywa żelazo w organizmie człowieka?
Żelazo jest jednym z kluczowych dla organizmu składników. Jego prawidłowy poziom ma szczególne znaczenie zwłaszcza w przypadku kobiet oraz dzieci. Zanim przejdziemy do tego, co należy jeść przy anemii, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość żelaza, warto, abyś wiedział, jakie funkcje w nim spełnia. Przede wszystkim jest głównym składnikiem, niezbędnym w procesach oddychania komórkowego. To dzięki niemu wszystkie komórki w organizmie są dotlenione. Żelazo jest niezbędne w produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów) w szpiku kostnym. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto zwalcza szkodliwe substancje i toksyny w wątrobie, a także wspiera przemiany metaboliczne.
Główne przyczyny niedoboru żelaza w organizmie
Przyczyn niskiej zawartości żelaza w organizmie może być kilka. Najczęściej są skutkiem nieprawidłowej diety, ale ich źródeł można upatrywać również w przewlekłych chorobach. Poznając powody niedoboru żelaza, będziesz wiedział, na co zwrócić uwagę i co najlepiej jeść przy anemii, aby poprawić swoje samopoczucie. Główne przyczyny niedoboru żelaza to:
- utrata krwi;
- niewłaściwa dieta;
- zwiększone zapotrzebowanie na żelazo;
- upośledzenie procesu wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego;
- długotrwałe przyjmowanie leków.
Objawy anemii, spowodowanej niedoborem żelaza
Organizm ludzki jest skonstruowany w taki sposób, że nawet najmniejszy ubytek jakiegokolwiek składnika odżywczego odbija się na zdrowiu. Nie inaczej jest w przypadku anemii, spowodowanej niedoborem żelaza. Choć na początku objawy są praktycznie niezauważalne, z czasem mogą się pogłębić. Ich prawidłowe rozpoznanie jest ważne, aby podjąć odpowiednie kroki w zakresie tego, co jeść przy anemii. Do najczęstszych objawów niedokrwistości można zaliczyć:
- osłabienie, szybkie przemęczanie się;
- bóle i zawroty głowy, a także problemy z koncentracją;
- blada cera i błony śluzowe;
- szorstka skóra i cienie pod oczami;
- szumy w uszach i problemy ze wzrokiem;
- zespół niespokojnych nóg.
Co należy jeść przy anemii, a czego unikać?
Dobrze zbilansowana dieta przy niedokrwistości powinna być zróżnicowana. Musi dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki dziennego zapotrzebowania na żelazo. W kwestii tego, co najlepiej jeść przy anemii, wybieraj produkty, które są bogate w ten składnik. Jednocześnie wyeliminuj te niewskazane do spożycia.
Jakie produkty są wskazane podczas anemii?
- Mięso i podroby mięsne – szczególnie bogate w żelazo są wołowina, cielęcina i baranina, a także gęś, kaczka i królik. Cennym źródłem żelaza są też podroby, zwłaszcza wątroba wieprzowa, wołowa lub drobiowa.
- Ryby – niewątpliwie są jednym z najlepszych źródeł żelaza, zwłaszcza ryby tłuste, takie jak łosoś, makrela, sardynki, śledź oraz tuńczyk. Codzienną dietę możesz uzupełnić też o ryby wędzone.
- Produkty zbożowe – w tym przypadku najlepiej sprawdzą się produkty pełnoziarniste, takie jak chleb razowy z dodatkiem ziaren, a także graham. Postaw również na otręby pszenne, płatki owsiane i żytnie. Doskonałym uzupełnieniem diety będą kasze – jaglana, gryczana, pęczak, a także brązowy ryż. Pełnowartościowe produkty zbożowe znajdziesz w naszej ofercie.
- Nasiona, pestki i orzechy – poza tym, że są cennym źródłem tłuszczów nienasyconych i błonnika, są także bogate w żelazo. Wzbogać dietę o pestki dyni i słonecznika, nasiona sezamu i maku, a także orzechy, zwłaszcza laskowe, włoskie, pistacje oraz migdały.
- Warzywa i owoce – są bogactwem witamin i minerałów, w tym żelaza. Wśród owoców na uwagę zasługują porzeczki, maliny oraz awokado. Co ciekawe, źródłem żelaza są także owoce suszone, takie jak morele, śliwki, daktyle czy rodzynki. Z kolei spośród warzyw wybieraj przede wszystkim te zielone, m.in. brokuły, brukselkę, cykorię, szpinak oraz szczaw.
- Rośliny strączkowe – fasola, groch, soczewica i soja to źródło bardzo wysokiej zawartości żelaza.
Jakich produktów należy unikać?
- Słodycze – powiedz „nie” ciastkom, cukierkom oraz wyrobom cukierniczym.
- Białe pieczywo – zastąp je ciemnym pieczywem, które jest bardziej wartościowe.
- Alkohol i papierosy – chorując na anemię koniecznie wyeliminuj wszelkie używki.
- Duża ilość kawy i herbaty – ogranicz ich spożycie, ponieważ hamują przyswajanie żelaza z pożywienia.
Niedokrwistość jest schorzeniem, które dotyka bardzo wiele osób, niezależnie od wieku. Prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w żelazo, z pewnością złagodzi jej objawy i znacznie poprawi samopoczucie.