-20% rabatu na oprawki

Zawsze darmowa dostawa

Tylko oryginalne produkty

 
Język:
Flag
polski
Darmowa dostawa od 200zł
Menu
Szukaj
Koszyk

Co obniża cukier? Poznaj produkty, które warto spożywać!

Chorujesz na cukrzycę? A może jesteś genetycznie obciążony problemami, związanymi z właściwym metabolizmem glukozy? Choroba wymaga dość restrykcyjnej diety. Postaw na to, co obniża cukier. Czy wiesz, co przyda się w kuchni i spiżarni diabetyka?

Przejdź do wpisu

Chorujesz na cukrzycę? A może jesteś genetycznie obciążony problemami, związanymi z właściwym metabolizmem glukozy? Choroba wymaga dość restrykcyjnej diety. Postaw na to, co obniża cukier. Czy wiesz, co przyda się w kuchni i spiżarni diabetyka?

Choroba cywilizacyjna XXI wieku

Przynależność do krajów rozwiniętych to wyjątkowy przywilej. Można korzystać z dobrodziejstw, o których państwa biedniejsze nawet nie słyszały. Niestety, postęp ma też swoją ciemniejszą stronę. To między innymi choroby cywilizacyjne. Pytanie, co obniża cukier, zadaje sobie coraz więcej osób. Zwłaszcza tych, które prowadzą mniej higieniczny tryb życia, choć to nie jest reguła. Jeśli w ciągu dnia nasz organizm otrzyma wraz z pożywieniem zbyt dużą ilość glukozy, trzustka musi wyprodukować spore dawki insuliny. Ciągła ekspozycja komórek na ten hormon to z kolei prosta droga do insulinooporności. W ten sposób powstaje cukrzyca typu II i I.

Kiedy wzrasta poziomu cukru?

Nadmiar cukru w diecie szybko podwyższa poziom glukozy, powodując hiperglikemię. Trzustka nie nadąża z produkcją insuliny, która jest jednym z najważniejszych hormonów w naszym organizmie. Jest odpowiedzialny m.in. za dostarczenie do komórek węglowodanów, przekształconych w glukozę. Jeśli insuliny jest zbyt mało, cukier nie zostaje rozprowadzony po organizmie. Zalega we krwi w dużym stężeniu. Na ile ten proces jest zaawansowany i niebezpieczny? Wszystko można łatwo sprawdzić podczas badania na czczo. Poziom glukozy powinien wynosić do 100 mg/dl, a 120 minut po posiłku nie więcej niż 140 mg/dl. Przy takich wahaniach warto zainteresować się, co obniża cukier.

Hiperglikemia dziedziczna i nabyta

W przypadku cukrzycy typu II zwykle podejrzewa się, że pacjent prowadził niezdrowy tryb życia. Inaczej jest z cukrzycą typu I. Można ją dziedziczyć po przodkach. Jeśli masz w rodzinie diabetyka, staraj się przy rutynowych kontrolach badać także poziom cukru we krwi. Hiperglikemię mogą powodować też różne choroby i infekcje. Bywa, że jest to efekt przyjmowania środków anabolicznych lub nadmiernego wysiłku fizycznego. Co ciekawe, poziom glukozy podwyższa stres, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Ten pierwszy dotyczy obu typów cukrzycy, z drugim najczęściej borykają się diabetycy z cukrzycą typu 2.

Szybka reakcja na nadmiar cukru

Często odczuwasz suchość w ustach, mimo że pijesz sporo płynów? To może być jeden z objawów cukrzycy. Podobnie jak napady senności, pogarszający się wzrok, częstomocz. Czy wiesz, co dość szybko obniża poziom cukru? Wypij szklankę wody, która rozcieńczy glukozę. Jeśli nie jesteś zbyt osłabiony, spróbuj poćwiczyć. Cukier szybko zamienia się w energię. Koniecznie zrezygnuj z cukrów prostych, czyli słodyczy i słodkich napojów. Powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Cukrzyca to nie jest wyrok. Choroba nie oznacza również spokojnego, monotonnego trybu życia, czego zwykle obawiają się osoby młode. Ważne jest wsparcie odpowiednimi lekami lub insuliną.

Sztuka eliminacji i szukanie zamienników

Odpowiednia dieta cukrzycowa to klucz do lepszego komfortu życia diabetyka. Prawidłowo skomponowany jadłospis nie musi być monotonny lub niesmaczny. Poziom glukozy ma tendencje do gwałtownych zmian, z kolei cukrzykom nie sprzyjają takie wahania. W diecie diabetyka węglowodany nadal są kluczowe, ale nie w wersji łatwo przyswajalnych. Produkty takie, jak słodzone napoje, pieczywo pszenne, bardzo słodkie napoje, pieczywo pszenne mają wysoki indeks glikemiczny (IG). Szukaj ich zdrowych zamienników. Podstawą powinny być kasze, pieczywo pełnoziarniste, otręby, nasiona roślin strączkowych, świeże i surowe warzywa oraz mniej dojrzałe owoce.

Co obniża cukier? Przegląd produktów spożywczych

1. Zamienniki cukru. W kuchni cukrzyka przyda się stewia (w medycynie indiańskiej leczy się nią cukrzycę), erytrytol (jego indeks glikemiczny wynosi zero) oraz ksylitol (IG 8). Dwa ostatnie produkty świetnie sprawdzają się też przy profilaktyce próchnicy.

2. Morwa biała - hamuje wchłanianie węglowodanów z jelit. Polecana zwłaszcza po posiłku.

3. Owocnia fasoli - pobudzają produkcję insuliny, są też moczopędne

4. Rutwica lekarska - zmniejsza ochotę na słodycze. Dzięki guanidynie glukoza łatwiej przenika do komórek, przez co nie obciąża krwi.

5. Mniszek lekarski - przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie produktów, które zawierają węglowodany. Stymuluje wydzielanie insuliny.

6. Kozieradka pospolita - zwiększa syntezę glukozy w komórkach mięśniowych. W wersji sproszkowanej można ją dodawać do dań i napojów.

7. Cynamon cejloński - spowalnia trawienie cukrów. Już 2g cynamonu dziennie obniża stężenie cukru we krwi.

8. Imbir - wzmaga aktywność enzymów wątrobowych, odpowiedzialnych za rozpad glukozy.

9. Berberys - wspiera układ trawienny, zwłaszcza wątrobę.

10. Zielona herbata, najlepiej łączona z imbirem i cynamonem.

[product id="747,1152,1026"]

Stosując produkty obniżające cukier, pamiętaj o regularnych godzinach posiłku. Zjedz też przekąskę przed snem. Dzięki temu unikniesz wahań cukru podczas spoczynku.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz