do kasy suma: 0,00 zł

Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej?

0
Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej?

Jedną z najpopularniejszych i najzdrowszych kasz, które pojawiają się w naszych kuchniach, jest kasza jaglana. Właściwości tych drobnych, żółtawych ziarenek sprawiają, że warto po nią sięgać bardzo często!

Proso to zboże znane od tysiącleci. To właśnie ono było jako pierwsze uprawiane przez człowieka. Oczyszczone ziarna prosa, inaczej określane jako jagła, to kasza jaglana. Zaliczana do kasz gruboziarnistych, jest lekkostrawna i bogata w wartości odżywcze i prozdrowotne. Zawiera bogactwo witamin z grupy B, witaminę E, magnez, wapń, fosfor potas, żelazo, krzem, także miedź, cynk i mangan. Jest źródłem węglowodanów, przeciwutleniaczy, lecytyny, błonnika, a także białka obfitującego w aminokwasy, takie jak leucyna, izoleucyna i metionina.

[product id="720"]

Kasza jaglana – właściwości dla zdrowia i urody

Pozytywny wpływ kaszy jaglanej na ludzi organizm robi wrażenie. Żółte ziarenka są uznawane za jeden z najzdrowszych składników, które można włączyć do codziennej diety. Poprawia ona przemianę materii i pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Wzmacnia organizm, w tym procesy odpornościowe, łagodzi procesy zapalne i może działać przeciwwirusowo. Wpływa także na oczyszczanie organizmu dzięki działaniu moczopędnemu. Pozytywnie działa na układ krwiotwórczy i pomaga zapobiegać występowaniu miażdżycy. Krzem chroni stawy, zapobiega demineralizacji kości. Jagła poprawia także koncentrację i pamięć.

Zawartość krzemu i witamin z grupy B nadaje kaszy jaglanej właściwości poprawiających stan skóry, włosów i paznokci. Dzięki krzemowi paznokcie stają się twarde i mocne. Kwas pantotenowy, czyli witamina B5 wzmacnia cebulki włosowe i chroni włosy przed wypadaniem.

Jaglana odkwasza i rozgrzewa

Osoby zwracające uwagę na gospodarkę kwasowo – zasadową organizmu doceniają fakt, że kasza jaglana, w przeciwności od większości kasz gruboziarnistych, czyli takich, których ziarna zostały jedynie pozbawione osłonek, ma właściwości zasadotwórcze. Dzięki temu może być spożywana w celu odkwaszenia organizmu i poprawy jego działania. Działanie rozgrzewające jest szczególnie przydatne w okresach jesiennym i zimowym. W tym czasie warto zjadać na śniadanie jaglankę, która zapewni doskonałe samopoczucie na długo i pomoże ochronić się przed przeziębieniami i innymi chorobami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl