do kasy suma: 0,00 zł

Co zawiera dużo magnezu? 10 produktów, które warto włączyć do swojej diety!

1
Co zawiera dużo magnezu? 10 produktów, które warto włączyć do swojej diety!

Jest niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni. Pomaga radzić sobie ze stresem i dobrze wpływa na serce. Magnez – to bohater tego artykułu. Pierwiastek należy do grona mikroelementów i jest potrzebny każdemu. Dowiedz się, co zawiera dużo magnezu, czyli co warto jeść, żeby nie martwić się o dostarczenie tego dobroczynnego składnika do organizmu!

Ile magnezu potrzeba na co dzień?

Dzienne zapotrzebowanie na magnez jest zależne od płci, wieku i oraz stanu zdrowia. Dla mężczyzn wynosi około 400 mg, dla kobiet – około 320 mg. Warto zadbać o odpowiednią zawartość pierwiastka w diecie. Zbyt niski poziom magnezu we krwi może objawiać się nieprzyjemnymi skurczami łydek, zawrotami głowy, drganiem powiek, a nawet niebezpieczną arytmią serca. Dowiedz się, po co warto sięgać, żeby dostarczyć magnez i nie obawiać się tych dolegliwości!

1. Co zawiera dużo magnezu? Pełne ziarno!

Podstawą piramidy żywieniowej są produkty zbożowe. Wystarczy sięgnąć po nie mądrze, a uzupełnienie poziomu magnezu nie będzie problemem! Polecamy w szczególności wartościowe otręby pszenne (490 mg w 100 g) oraz płatki owsiane (129 mg/100 g produktu). Otoczka ziaren zawiera dużo magnezu, stąd ważne jest wybrać produkty pełnoziarniste.

[product id="865,707,845"]

2. Kakao: smakowite źródło magnezu

Aż 420 mg magnezu w 100 gramach kakao – to bardzo dużo! Ciemna, gorzka czekolada to całkiem zdrowa, wartościowa przekąska, którą można jeść od czasu do czasu. Najlepsze jest surowe kakao: doda energii i pomoże dostarczyć substancje odżywcze, w tym magnez, do organizmu.

3. Pestki dyni – smaczne i wartościowe

Chrupiące i pyszne, o szerokim zastosowaniu pestki dyni wzbogacą dietę w magnez (540 mg/100g) i inne mikroelementy. Pestki szybko uzupełnią magnez w diecie, jednak pamiętaj, że poza przyjmowaniem jednych produktów, warto zrezygnować z innych. Kawa i czarna herbata niestety wypłukują magnez z organizmu, dlatego staraj się je ograniczyć.

4. Banany to słodki sposób na magnez w diecie

Przyjemny smak bananów to niejedyna ich zaleta. Choć najczęściej są kojarzone z dużą zawartością potasu, mają także sporo magnezu. Jego zawartość wynosi około 33 mg w 100 g bananów. Inne owoce, które warto jeść to figi, truskawki i grejpfruty, pomarańcze i jabłka.

5. Kasza – dużo magnezu w przystępnej formie

Podobnie jak mąki pełnoziarniste i inne produkty z ziaren, kasze są pełne wspaniałych składników odżywczych. Jeśli chodzi o magnez, dużą zawartością charakteryzuje się kasza gryczana, to aż 218 mg/100 g.

6. Migdały też są bogate w magnez

Co jeszcze ma dużo magnezu? Chrupiące migdały mają go niemal 300 mg w 100 gramach! To najlepszy wynik wśród orzechów. Co prawda, są także kaloryczne, ale dodają zdrowej energii. Migdały można czasami zamienić na orzeszki ziemne, które także zawierają sporo poszukiwanego przez nas mikroelementu.

7. Groch i inne strączki wspierają dobre samopoczucie

Wartościowy groch, fasola i soja to także źródło dużej ilości magnezu. Okrągłe ziarna zawierają około 125 mg na 100 g, a do tego mają sporo białka i żelaza. Świetnie sprawdzi się także u wegan i wegetarian. Alternatywą dla tradycyjnych potraw z warzyw strączkowych są kiełki.

8. Szczaw i szpinak

Ciemnozielone liście szpinaku i szczawiu zawierają nawet 70 mg magnezu, więc można je jeść z powodzeniem. Najlepiej w na świeżo – obróbka termiczna, czyli gotowanie i smażenie, może obniżyć zawartość witamin i minerałów. Sporą dawkę dobroczynnego pierwiastka można także znaleźć w jarmużu i rukoli. Polecamy jednak, żeby nie było to jedyne źródło magnezu w diecie – szpinak i szczaw zawierają także dużo szczawianów, które wiążą magnez i w ten sposób jego część może nie być przyswojona przez organizm.

9. Natka pietruszki to samo dobro

Innym przykładem zielonych liści, które są dobroczynne dla zdrowia, jest natka pietruszki. Jest bogata w witaminy i minerały, w tym także magnez. Zawiera około 50 mg tego pierwiastka. Natkę można dodawać do różnych potraw, ale warto sięgać także po świeże listki w ramach drobnej, niskokalorycznej przekąski.

10. Woda mineralna zawiera dużo magnezu

Nie zawsze trzeba jeść, żeby dostarczyć magnez do organizmu. Wystarczy dobrać odpowiednią wodę! Taka forma jest bardzo korzystna – w wodzie mineralnej magnez występuje w formie zjonizowanej. Jest ona łatwo przyswajalna. Na rynku dostępnych jest przynajmniej kilka rodzajów wód mineralnych, które zawierają przynajmniej 20 mg magnezu na litr. Najbogatszym, spośród wód, źródłem tego pierwiastka są te pochodzące z ujęć w Muszynie i jej okolicach.

Komentarze do wpisu (1)

27 października 2022

The course design is good lasix for congestive heart failure

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl