Congee czyli kleik ryżowy.
To danie z prawdziwym chińskim rodowodem.
Medycyna chińska przypisuje mu wyjątkowe właściwości.
Jest lekkostrawny i delikatny dla jelit.
Jeśli zrozumiesz fenomen tego dania, będzie ci towarzyszył już zawsze!
Składniki:
4 łyżki białego ryżu
800 ml wody
1/3 łyżeczki startego imbiru
1/2 ząbku czosnku lub 2 łyżeczki prażonego czosnku
1 łyżeczka pasty miso
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżki sezamu (biały lub czarny)
zielona cebulka
Wykonanie:
Do garnka z 800ml wody dodajemy 4 łyżki ryżu i gotujemy na małym ogniu. UWAGA: nie myjemy ryżu przed gotowaniem.
Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj kawałeczki startego imbiru i posiekany lub prażony czosnek. Wszystko to musi sobie powoli pyrkać, może to zająć nawet godzinę. W międzyczasie poszatkuj cebulkę i upraż na małej patelni. Dopiero po tym, jak zdejmiesz garnek z gazu, dodaj do ryżu pastę miso. Nie powinno jej się gotować. Tak przygotowany kleik przelej do miski.
Polej olejem sezamowym i posyp uprażony sezamem oraz zieloną cebulkę.
Pro-tip:
Lista dodatków jest przykładowa. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
Jeśli zrezygnujesz z dodatku warzyw cebulowych i imbiru- danie będzie idealnym remedium na problemy żołądkowo-jelitowe.
Rozgrzeje twój organizm.
Smacznego!
- cukier kokosowy (1)
- nasiona babki płesznik (1)
- orzechy piniowe (1)
- olej kokosowy nierafinowany (1)
- Krem z migdałów (1)
- Pasta pistacjowa (1)
- Kozieradka mielona (1)
- cząber (1)
- Jagody goji (1)
- Orzechy piniowe (1)
- komosa ryżowa (1)
- syrop klonowy (1)