do kasy suma: 0,00 zł

Czy pasta orzechowa to zdrowa przekąska?

0
Czy pasta orzechowa to zdrowa przekąska?

Codzienna dieta każdemu nastręcza trudności. Komponując posiłki trzeba zwracać uwagę na tak wiele czynników, że łatwo się w tym wszystkim pogubić. Z jednej strony powinniśmy zrezygnować z niezdrowych przekąsek i słodyczy, z drugiej mamy czasem potrzebę, by zjeść coś słodkiego i pysznego. Dobrym rozwiązaniem tego problemu są pasty orzechowe, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, a także jako składnik wielu potraw.

[product id="810,803"]

Krem do pieczywa

Niezależnie od tego, że spożywasz własnoręcznie upieczony chleb na zakwasie, chrupkie pieczywo czy bułki kupione w sklepie, dobrze jest mieć pod ręką coś pysznego i zdrowego do smarowania. Świetnym produktem do tego są pasty orzechowe, które swoim składem potwierdzają, że słodycz nie musi być słodka. Tzn. nie potrzebujesz cukru, aby poczuć odpowiednio słodki smak. Pasty orzechowe powstają w stu procentach z samych orzechów, prażonych i mielonych według specjalnej procedury. W jej efekcie otrzymujemy gładką masę, która nadaje się do jedzenia.

Pasta orzechowa powstaje z…

Pierwszymi orzechami, które wykorzystano do produkcji masła orzechowego, były orzeszki ziemne. To wciąż najpopularniejsza odmiana, będąca głównym składnikiem produkcji. Na przestrzeni lat zmieniły się jednak możliwości i gusta, dlatego wytworzono produkty z orzechów migdałowych i laskowych, a także innych dostępnych na rynku. Pozwala to uzyskać inny smak pasty orzechowej, która niezmiennie zachwyca każdego, kto raz ją spróbuje.

Orzechy arachidowe, czyli inaczej ziemne, od których powstały pasty orzechowe, to bogactwo kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi. Jedząc je regularnie zapobiegasz chorobom układu krwionośnego i miażdżycy. To także źródło białka roślinnego, potasu, magnezu, błonnika i witaminy E. Masło nadaje się też dla wegetarian, dostarczając im odpowiedniej ilości składników, doskonale zastępując mięso w diecie.

Zdrowie dla każdego

Pasty orzechowe, bo tak obecnie można nazywać produkty będące masłem z orzechów, to świetny dodatek do potraw dla każdego, niezależnie od wieku. Dzieci chętnie sięgają po nie, zamiast za czekoladowe produkty dostępne na rynku, w których więcej jest cukru i tłuszczu niż czegokolwiek zdrowego. Choć na rynku nie brakuje past, które zawierają szkodliwe substancje, warto zwrócić uwagę na skład tego, które kupujemy. Spośród wszystkich produktów dostępnych na rynku znajdują się te o 100% zawartości samych orzechów, bez grama soli, oleju palmowego i białego cukru.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl