Kategorie blog
Czy pistacje są zdrowe? Wszystko, co musisz wiedzieć o tych orzechach! 0
Czy pistacje są zdrowe? Wszystko, co musisz wiedzieć o tych orzechach!

Ukryte w jasnej, twardej skorupce, zielonkawe pistacje są przysmakiem w wielu kuchniach świata, od śródziemnomorskiej po orientalną. Co jest wyjątkowego w tych orzechach? Poniżej przedstawiamy pistacje i odpowiadamy na pytanie, czy są zdrowe.

Pistacje – podstawowe informacje

Orzechy pistacjowe to tak naprawdę jadalne pestki drzew z rodzaju pistacja. Najczęściej można trafić na pestki pistacji właściwej. Orzeszki te są znane od tysięcy lat, najpewniej były jadane już 9 tysięcy lat temu na terenie obecnej Turcji. Mają charakterystyczny, zielony kolor i otoczone są twardą skorupką, która pęka, gdy orzechy są dojrzałe, lub w trakcie suszenia. Naturalny smak pistacji jest bardzo przyjemny, lekko słodki.

100 gramów (około 2/3 szklanki) pistacji to solidna porcja energii, niemal 590 kcal. To aż 20,5 grama białka, 25 gramów węglowodanów i 48,5 gramów tłuszczu. Czy są zdrowe? Tak, o tym świadczą wspaniałe substancje wchodzące w ich skład. Tu można znaleźć sporą dawkę wartościowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu oleinowego. Do tego, pistacje to bogate źródło fosforu, a także cynku, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki tym orzeszkom można dostarczyć do organizmu ważne aminokwasy.

Zielone orzechy: czy to zdrowa przekąska?

Na szczęście odpowiedzią na pytanie, które zadaliśmy na początku: czy pistacje są zdrowe, jest: tak! Zawierają wiele cennych składników i świetnie wpływają na samopoczucie. Warto jednak pamiętać o dwóch sprawach. Przede wszystkim pistacje, jak wszystkie orzechy, zawierają sporo tłuszczu. W porównaniu do orzechów włoskich nie mają aż tyle kalorii, mimo to nie można ich jeść bez ograniczeń. Ostrożność powinni zachować też alergicy, ponieważ po fistaszkach to właśnie nasze zielone bohaterki mają największy potencjał alergizujący wśród wszystkich orzechów.

Wyjątkowe właściwości prozdrowotne pistacji

Pistacje są zdecydowanie dobre dla zdrowia, i to na różnych aspektach. Błonnik poprawia trawienie. Duża zawartość dobrych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżyć stężenie LDL, czyli tak zwanego złego cholesterolu. Karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, można znaleźć tylko w tych orzechach, a są ważne dla oczu. Pomagają zmniejszyć ryzyko AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem. Pistacje mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny, zawierają związki fenolowe. Oznacza to, że pomagają zwalczyć procesy starzenia. Przeciwutleniacze świetnie wpływają na cerę, obniżają ryzyko występowania nowotworów, wzmacniają odporność i chronią przed wczesną demencją.

To nie koniec! Istnieje sporo innych powodów, dla których warto sięgać po te orzechy. Witamina B6 dobrze wpływa na funkcjonowanie mózgu i radzenie sobie ze stresem. Wyjątkowo duża zawartość fosforu wspaniale działa na kości i stawy. Czy pistacje są zdrowe dla diabetyków i insulinoopornych? Tak, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (IG) – 18. Naukowcy wskazują, że orzeszki te mogą wspierać organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz ciśnienia krwi.

Zdrowe i pyszne pistacje

Kuchenne zastosowania pistacji niemal się nie kończą – ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza chrupaniem ich solo, świetnie sprawdzą się jako składniki sałatek, do nadziewania mięs i drobiu, do sosów i pasztetów. Dobrze podbijają smak zup-kremów i innych potraw warzywnych, na przykład marchwi, pomidorów, dyni, a także szparagów, groszku lub kalafiora. Zmielone zielone orzeszki świetnie sprawdzą się jako panierka do pieczonego i smażonego mięsa.

Słodkich przysmaków z pistacji jest całe mnóstwo. Można z nich zrobić marcepan pistacjowy, strucle i torty, lody i cukierki, kisiele mleczne. Są także efektownym dodatkiem i dekoracją deserów, na przykład baklawy. Pasty pistacjowe można wykorzystywać niemal do wszystkiego: ten smak i aromat jest nie do podrobienia. Włącz do swojej diety pistacje – będzie pysznie i zdrowo!

Unikaj soli

Często można spotkać pistacje solone. Ten dodatek intensywnie podbija smak, zwiększa pragnienie, ale i dobrze konserwuje orzechy. Czy solone pistacje są zdrowe? Tak duża ilość soli nie jest dobra. Tego typu produkty można zostawić sobie na specjalne okazje, na przykład na wyjątkowe spotkanie towarzyskie. Na co dzień, dla zdrowia, warto sięgać po pistacje niesolone.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl