
Masa biała:
200g twarogu chudego
150g jogurtu skyr waniliowego
8 pastylek słodzika + 1/3 szklanki wrzątku (lub 4 łyżki erytrytolu/ksylitolu)
1 białko jaja
szczypta soli
Karmel:
2 łyżki cukru kokosowego @frutavitapl
75ml mleka
15g masła orzechowego
szczypta soli
Czekolada:
4 kostki czekolady gorzkiej
75ml mleka
8g orzechów laskowych @frutavitapl
Słodzik rozpuścić we wrzątku. Twaróg dokładnie zblendować z jogurtem i rozpuszczonym słodzikiem (ewentualnie dodać odrobinę mleka, jeśli masa będzie za gęsta).
Białko jaja ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do zblendowanej masy i delikatnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć do szklanek i odstawić do schłodzenia, w międzyczasie przygotować karmel:
Cukier kokosowy rozpuścić z mlekiem, dodać masło orzechowe, sól i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Gotowy karmel przestudzić i wylać na schłodzoną masę, przykryć drugą częścią masy i ponownie schłodzić w lodówce.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem, dodać drobno posiekane orzechy laskowe i polać wierzch deseru. Odstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!