Kategorie blog
Dlaczego warto jeść kiszonki? Opowiemy ci o ich wartościach odżywczych! 0
Dlaczego warto jeść kiszonki? Opowiemy ci o ich wartościach odżywczych!

Popularne na polskich stołach kiszone ogórki czy kapusta to nie tylko idealny dodatek do obiadów. To przede wszystkim bomba różnorodnych witamin! Ich właściwości prozdrowotne są znane i dokładnie przebadane. Dlatego warto je spożywać tak często, jak to tylko możliwe! Dlaczego warto jeść kiszonki i co zawierają w swoim składzie? O tym chcemy ci dziś opowiedzieć.

Kiszonki to bomba witaminowa – czy wiesz, co mają w swoim składzie?

Tajemnica kiszonych produktów tkwi w samym procesie kiszenia. To właśnie wtedy wzbogacane są w witaminy, które są niezbędne dla pracy organizmu. Zawierają dużą ilość witaminy A, E, C, K, oraz z grupy B. Także wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. W czasie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który wzmacnia system odpornościowy. Wspiera on też procesy oczyszczania. Myślę, że nie masz już wątpliwości związanych z pytaniem, dlaczego warto jeść kiszonki. Wpływają pozytywnie na działanie wielu organów i układów w naszym ciele.

Dlaczego warto jeść kiszonki? Wzmocnią twoją odporność!

Witaminy zawarte w kiszonkach mają duży wpływ na budowanie twojej odporności. W wyniku fermentacji powstają bakterie probiotyczne. Osłabiają one lub niszczą zupełnie patogeny, odpowiedzialne za wywoływanie chorób. Uszczelniają też jelita, wpływając na ich mikroflorę. Jest to jedna z kluczowych kwestii, która pomoże ci zachować dobre zdrowie. Dodatkowo duża ilość witaminy C działa wspierająco dla układu immunologicznego. Jest to ważny argument podczas odpowiedzi na pytanie: dlaczego warto jeść kiszonki.

Problemy z układem pokarmowym? Kiszonki przychodzą z pomocą!

Jeśli chodzi o układ pokarmowy, dlaczego warto jeść kiszonki? Jak wcześniej wspominaliśmy, uszczelniają one jelita i pozytywnie wpływają na mikroflorę. Oprócz tego poprawiają i przyspieszają ich pracę, co jest pomocne w walce z zaparciami. Kwas mlekowy i zawarte w nim drobnoustroje wzmacniają wszystkie elementy układu pokarmowego.

Działanie przeciwnowotworowe – dlaczego warto jeść kiszonki?

W produktach poddanych fermentacji pojawia się duża ilość witamin A, C i E. Są one silnymi przeciwutleniaczami. Oznacza to, że neutralizują groźne, wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Witaminy te są pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych, które mogą być podłożem dla powstawania guzów. Działanie antybakteryjne i antywirusowe wzmacnia odporność. Odporny organizm jest mniej podatny na różnego rodzaju choroby. Antynowotworowe działanie kwaszonych rzeczy to dobra odpowiedź na pytanie, /dlaczego warto jeść kiszonki.

Wciąż nie jesteś przekonany, dlaczego warto jeść kiszonki? Poznaj ich korzystne działanie dla urody!

Produkty poddane fermentacji mają działanie spowalniające starzenie się skóry. Przeciwutleniacze neutralizują odpowiedzialne za to wolne rodniki. Duża ilość witaminy E, która jest zwana witaminą młodości, jest istotną kwestią. Przyspiesza ona powstawanie kolagenu i elastyny, które odpowiadają za stan skóry. Wpływa też na jej nawilżenie i pobudza krążenie. Dlaczego warto jeść kiszonki? Dla zachowania młodości!

Kiszonki są też idealne dla osób, które są na diecie odchudzającej. Zawierają niewielką ilość kalorii. Podczas procesu fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w warzywach i owocach. Dzięki dużej ilości błonnika szybko dają uczucie sytości.

Czy kiszonki są zdrowe, mimo dużej zawartości soli?

Zdecydowanie tak! Jednak uważaj, gdyż duży słoik kiszonek zapewnia 2/3 dziennego zapotrzebowania na sól. Dlatego też ogranicz spożycie soli z innych źródeł. Jej nadmiar wypłukuje wapń z kości i podnosi ciśnienie krwi. Jest to niebezpieczne. Dlaczego warto jeść kiszonki, mimo soli? Ich pozostałe działania prozdrowotne są tak duże, że warto je dostarczać organizmowi.

Wiesz już, dlaczego warto jeść kiszonki. Czy wiesz, jakie owoce i warzywa można kisić?

Kiedy mowa o kiszonkach, przede wszystkim przed oczami pojawiają się ogórki kiszone i kapusta. Są one najpopularniejsze. Jednak jest jeszcze wiele innych warzyw i owoców, które można poddać procesowi fermentacji! Są to między innymi:

- cebula – zyskuje wtedy nie tylko właściwości odżywcze, ale i niepowtarzalny smak;

- marchewka – rzadko spotykana w wersji kiszonej, jednak bardzo smaczna i wartościowa;

- papryka – bogata naturalnie w witaminę C, zyskuje dodatkowe wartości odżywcze;

- rzodkiewka – niezbyt często można ją spotkać w wersji po fermentacji, jednak jej smak jest wyjątkowy;

- kalafior – wzbogaci twój jadłospis niepowtarzalnym smakiem i bombą witamin;

- buraki – naturalnie bogate w żelazo, zyskują dodatkowe witaminy;

Dlaczego warto jeść kiszonki? Choćby dlatego, żeby poznać zupełnie inny smak znanych ci warzyw i owoców. Po fermentacji nie smakują już tak samo. Są zupełnie nowym smakowo produktem.

Kiszonki to źródło zdrowia, korzystaj z ich dobrodziejstwa!

Kiedy już wiesz, dlaczego warto jeść kiszonki, zaplanuj swoje menu tak, by je tam umieścić. Nie znajdziesz takiej ilości witamin i minerałów w żadnych innych produktach spożywczych. Ich szerokie działanie prozdrowotne niech skłoni cię do znalezienia dla nich miejsca na swoim talerzu. Możesz zrobić je samodzielnie, a możesz zapoznać się z ofertą sklepu www.frutavita.pl.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl