-20% rabatu na oprawki

Zawsze darmowa dostawa

Tylko oryginalne produkty

 
Język:
Flag
polski
Darmowa dostawa od 200zł
Menu
Szukaj
Koszyk

Doskonałe nasiona chia – jakie są ich właściwości?

Chia, czyli szałwia hiszpańska, szturmem zawojowała nasze kuchnie i spiżarnie. Niepozorne, drobne nasiona można zastosować w wielu dniach i napojach nie tylko ze względu na ciekawą konsystencję którą nadają i smak, ale i prozdrowotne właściwości. Co zawierają i jak działają nasiona chia?

Przejdź do wpisu

Chia, czyli szałwia hiszpańska, szturmem zawojowała nasze kuchnie i spiżarnie. Niepozorne, drobne nasiona można zastosować w wielu dniach i napojach nie tylko ze względu na ciekawą konsystencję którą nadają i smak, ale i prozdrowotne właściwości. Co zawierają i jak działają nasiona chia?

[product id="712,778,777"]

Bogactwo błonnika i substancji odżywczych

Pochodząca z Ameryki Południowej roślina znana jako chia jest znana od wieków – była uprawiana i doceniana już przez Azteków. Nazwa chia oznacza „oleisty”. Drobne ziarenka mogą kojarzyć się z siemieniem lnianym, i rzeczywiście, kilka właściwości nasion chia i lnu jest zbliżonych do siebie. Jedne i drugie ziarna w roztworze wydzielają substancje, które go zagęszczają. Ziarna szałwii hiszpańskiej zawierają w sobie sporo białka, błonnika i wielu wartościowych substancji odżywczych. Lista mikro- i makroelementów, które kryją niepozorne nasiona, jest dość długa: wapń, cynk, miedź, żelazo, magnez, fosfor. Silny przeciwutleniacz, witamina E, flawonoidy i witaminy B1 i B3. Olej z chia zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych Omega-3, co przy jednoczesnym dobrym stosunku do stężenia Omega-6 jest niezwykle korzystne. Warto wspomnieć także o tym, że chia nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu.

Dla zdrowia i urody

Wzbogacenie diety nasionami chia jest bardzo korzystne. Zawarte w nich substancje i pierwiastki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Prozdrowotne właściwości nasion chia sprawiają, że mogą one wspierać organizm i pomagać go chronić, między innymi przed występowaniem chorób cywilizacyjnych. Potas, magnez, wapń i sód oraz kwasy tłuszczowe pomagają uregulować pracę serca i wyrównać ciśnienie tętnicze. Omega-3 i Omega-6 mogą także pozytywnie wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu.

Zdrowie i dobry wygląd wspomagają zawarte w nasionach chia przeciwutleniacze, w tym tokoferole. Przeciwutleniacze chronią przed działalnością wolnych rodników, a więc spowalniają procesy starzenia. Bardzo duża zawartość błonnika sprawia, że wiele osób przypisuje nasionom chia właściwości odchudzające. Rzeczywiście, błonnik usprawnia perystaltykę jelit i pobudza w ten sposób metabolizm. Warto więc dodać ziarna pochodzące z szałwii hiszpańskiej do swojego jadłospisu nawet w trakcie diety. Bogactwo składu chia potwierdza, że słusznie pojawił się w diecie wielu osób i są uznawane jako superfoods.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz