Zdrowe odżywanie kojarzy ci się z bezsmakowymi potrawami? Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sięgnij po zdrowe zamienniki białego cukru. Taka zmiana daje ogromne korzyści dla twojego organizmu. Erytrytol czy ksylitol? Jaki zamiennik białego cukru powinieneś wybrać? Sprawdź to!
[product id="723,725"]
Dlaczego jedzenie białego cukru szkodzi?
Biały cukier nie jest najlepszym wyborem w diecie. Dodawany jest do większości produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Z tego powodu dostarczasz go organizmowi w zbyt dużych ilościach. Konsekwencje to m.in. otyłość, nadwaga, próchnica, czy zła kondycja skóry. Na szczęście istnieją inne zamienniki białego cukru. To erytrytol i ksylitol. Zastanawiasz się, czy rzeczywiście są zdrowe? Nie wiesz co wybrać erytyrtol, czy ksylitol, by nie tylko lepiej się odżywiać, ale także zachować ulubiony słodki smak ciast i deserów?
Erytrytol dla osób na diecie i cukrzyków
Erytrytol, czy ksylitol? To pytanie zadają sobie zwłaszcza osoby, które są na diecie oraz chorujący na cukrzycę. Erytrytol swoim wyglądem przypomina biały proszek. Nie ma on zapachu. Można go spotkać w owocach, warzywach, grzybach, a nawet w winie. Jest niskokaloryczny i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Z tego powodu jest bezpieczną alternatywą, białego cukru, którą mogą spożywać osoby zmagające się z cukrzycą. Erytrytol zalecany jest także tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Ksylitol dla tych, którzy lubią słodycze
Uwielbiasz słodycze? Nie wyobrażasz sobie życia bez słodkości przynajmniej raz w tygodniu? Chcesz zacząć się zdrowo odżywiać i zastanawiasz się co wybrać: erytrytol czy ksylitol? Ksylitol (cukier brzozowy) jest mniej kaloryczny i posiada niższy indeks glikemiczny niż biały cukier. Dodatkowo jest on tylko nieco mniej słodszy niż tradycyjny biały cukier. Warto wiedzieć, że ksylitol ma bardzo dobry wpływ na układ trawienny i kostny. Często zaleca się go osobom, które muszą zwiększyć ilość wapnia w swojej diecie.
Co wybrać erytrytol czy ksylitol?
Co wybrać ksylitol, czy erytrytol? Oba te zamienniki białego cukru możesz stosować w swojej kuchni. Dodawać je do ciast, deserów i innych potraw. Cierpisz na cukrzycę? Chcesz schudnąć? Sięgnij po erytrytol. Zamierzasz się zdrowiej odżywiać? Gotujesz dla całej rodziny? Chcesz być bardziej „fit” i stawiać na naturę? Zacznij używać ksylitolu. Niezależnie na który słodzik się zdecydujesz, pamiętaj, że twój organizm będzie ci wdzięczny za brak białego cukru w diecie.