do kasy suma: 0,00 zł

Jak parzyć herbatę, by wydobyć z niej walory zdrowotne i smakowe? Podpowiadamy!

0
Jak parzyć herbatę, by wydobyć z niej walory zdrowotne i smakowe? Podpowiadamy!

Herbata jest bardzo popularnym produktem spożywczym. Często pije się ją na śniadanie czy do obiadu. Jest obowiązkowym elementem spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Każdy zna jej smak i wygląd, mimo że występuje w wielu odmianach. Jednak nie każdy wie, jak przygotować ten aromatyczny napój. Czy wiesz się, jak parzyć herbatę, by wydobyć jej wszystkie właściwości? Odpowiadamy dzisiaj na to pytanie!

Jak parzyć herbatę czarną, by nie straciła na wartości?

Herbata czarna to najpopularniejsza odmiana tego napoju. Często jest przygotowywana i podawana innym osobom. By właściwie ją przygotować, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednią ilość liści herbacianych. By smakowała odpowiednio, potrzeba ich od 2 do 4 gram. Jest to mniej więcej pełna łyżeczka. Jednak zależy to od rodzaju herbaty, więc zapoznaj się wcześniej z informacją od producenta.

Kolejnym krokiem jest dobór odpowiedniej temperatury wody. Jak parzyć herbatę czarną, gotując wodę w czajniku? Postaraj się zalać ją w ciągu kilku pierwszych sekund od zagotowania wody. Wtedy jej temperatura jest idealna – wynosi około 100 stopni. Niższa temperatura nie wydobędzie z suszu odpowiedniego smaku i właściwości. Parzenie powinno potrwać kilka minut – warto zapoznać się z zaleceniem producenta.

Sama woda także jest niezwykle ważna w całym procesie. Wpływa ona na smak i aromat. Ważne jest, by byłą średnio miękka. Nie powinna zawierać zbyt dużej ilości soli mineralnych. Jej ph powinno wynosić 7. Chcesz, by znajomi pytali, jak parzyć tak dobrą herbatę? Jest jeszcze jedna ważna zasada. Woda powinna być zagotowana tylko raz. Wtedy masz gwarancję, że nie jest pozbawiona tlenu. Jest on ważny w procesie wydobywania aromatu z herbaty.

[product id="1176,1175"]

Zielona herbata – jak parzyć, by nie stracić jej prozdrowotnych właściwości?

Zielona herbata jest niemal tak popularna, jak czarna. Obfitość smaków i rodzajów dostarcza jej wielbicieli. Każdy znajdzie konkretną, ulubioną dla siebie. Jednak bardzo ważna jest wiedza o tym, jak parzyć herbatę zieloną. Istotna jest temperatura zaparzania i czas parzenia oraz efekt, który chcesz osiągnąć.

Łyżka liści zielonej herbaty powinna zostać zalana wodą o temperaturze 70 – 80 stopni. By sprawdzić temperaturę, możesz posłużyć się specjalnym termometrem. Jeśli go nie posiadasz, odczekaj 7 – 8 minut od zagotowania wody i zalej szklankę. Liście powinny być w wodzie kilka minut – w zależności od tego, jak efekt chcesz osiągnąć. Jak parzyć herbatę zieloną, która ma działać uspokajająco? Wystarczy zostawić ją na 4 – 6 minut. Jeśli ma pobudzać, 2 – 3 minuty wystarczą.

To bardzo ważne, żeby wiedzieć, jak parzyć herbatę zieloną. Zbyt wysoka temperatura niweluje działanie większości prozdrowotnych substancji. Zbyt niska nie wydobędzie smaku i aromatu. Nie uwolni też do wody wszystkich witamin i minerałów.

[product id="1178,1068,1245"]

Czerwona herbata – kolejny sposób parzenia!

Kolejną popularną herbatą jest czerwona, zwana inaczej pu-erh. Różni się ona czasem i sposobem przygotowywania od czarnej i zielonej. Od wiedzy jak parzyć herbatę czerwoną zależy jej smak i zachowanie cennych właściwości.

Nie należy zalewać jej wrzątkiem. Znikną wtedy jej wszystkie właściwości prozdrowotne. Warto poczekać 3 – 4 minuty, aż temperatura w czajniku spadnie do 90 stopni. Choć jeszcze pewniejszym sposobem jest sprawdzenie specjalnym termometrem. Taką wodą należy zalać około 3 – 5 g liści i poczekać od 1 do 3 minut. Nie powinieneś zostawiać suszu w kubku na dłużej. Wtedy smak zmieni się na gorzki i mało przyjemny. Jeśli chcesz mocniejszego naparu, dodaj większą ilość herbaty.

To, co różni czerwoną herbatę od innych to możliwość kilkukrotnego parzenia tych samych liści. Dwa lub trzy razy można uzyskać pełnowartościowy napar. Jednak należy za każdym razem o minutę wydłużać czas, który susz spędza w gorącej wodzie.

[product id="1180,1179,"]

Czy wiesz, jak parzyć herbatę białą?

Biała herbata nie jest tak często wybierana, jak czarna czy zielona. Jednak ogrom jej właściwości prozdrowotnych sprawia, że jest zauważana coraz częściej. Warto wiedzieć, jak parzyć herbatę białą, by nie stracić jej drogocennych działań. Tak jak wcześniej, temperatura wody i czas parzenia to kluczowe sprawy.

By wydobyć jej wszystkie właściwości, należy parzyć ją w szklanym lub ceramicznym naczyniu. W zależności od rodzaju herbaty czas i temperatura wody się różnią. Ważne, żebyś poznał zasady podane przez producenta. Jednak najwyższa temperatura, jaką może mieć woda, to 85 stopni. Najniższa – 75. Czas parzenia wynosi od 5 do 7 minut. Pamiętaj o tym, że tylko najlepsze i najdroższe gatunki można zalewać więcej niż raz.

Jak parzyć herbatę? Krótkie podsumowanie!

[product id="1181,1170,"]

Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jak parzyć herbatę. Jest ona zależna od rodzaju naparu. Czarna potrzebuje wody o wysokiej temperaturze, czerwona, zielona i biała o niższych. Czerwoną parzy się krótko, za to białą nawet do 7 minut. Ważne jest, by postępować zgodnie z ogólnymi zasadami przygotowywania herbaty i instrukcjami od producenta. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl