Ryż to świetny dodatek do obiadu, składnik sałatek, a nawet ciast i deserów. Gotowanie ryżu nie jest skomplikowane. Wystarczy znać kilka sposobów, by cieszyć się sypkimi i miękkimi ziarnami. Jak ugotować ryż? Oto 4 sprawdzone porady.
[product id="844,1099,809"]
Jak ugotować ryż? Odpowiednia ilość wody to podstawa
Zastanawiasz się jak ugotować ryż, żeby wszystkim smakował? Szukasz sprawdzonych porad i sposobów? Zanim przystąpisz do gotowania, przepłucz go pod bieżącą wodą. Według szefów kuchni zapobiega to sklejaniu się ziarenek.
Tajemnicą dobrze ugotowanego ryżu są proporcje wody do ziarenek. Najlepiej na jedną szklankę ryżu zalać 1,5 lub 2 szklankami wody. Istnieją dwie szkoły gotowania ryżu. Pierwsza zaleca zalać ryż zimną wodą, a druga wrzucić go do gotującej wody. Kto ma rację? Nie wiadomo. Najlepiej, jeżeli sprawdzisz to samo. Raz ugotuj ryż jedną metodą, innym razem drugą i zobacz, kiedy ziarna tej rośliny smakują ci najbardziej.
Ile czasu gotować ryż?
Jak gotować ryż oraz ile czasu go gotować, to dwa najczęściej zadawane pytania. Nie ma uniwersalnego czasu gotowania ziaren. Wszystko zależy od rodzaju ryżu. Ryż paraboliczny zaleca się gotować około 15-20 minut. Inaczej sprawa ma się z ryżem brązowym. Ten rodzaj ziaren potrzebuje dłuższego czasu, by osiągnąć wymaganą miękkość. Ryż brązowy powinnaś gotować 35-40 minut. Jak poznać, że ryż się ugotował? Możesz sprawdzić, czy wchłonął całą wodę lub ostrożnie nabrać na łyżeczkę kilka ziarenek i spróbować, czy są miękkie.
Pamiętaj o mieszaniu
Jak gotować ryż, żeby nie przypalić garnka? Pamiętaj, żeby od czasu do czasu przemieszać ziarna. Dzięki temu nie przykleją się one do dna garnka i go nie zniszczą. Pamiętaj, żeby zachować ostrożność przy tej czynności, tak, żeby nie wysypać ryżu i się nie poparzyć. Warto mieszać ryż kilka razy w ciągu jednego gotowania. Zauważyłeś, że pomimo mieszania, ziarna i tak przyklejają się do dna garnka? Zacznij od zmniejszenia płomienia i lekkiego odchylenia pokrywki, jeżeli to nie pomoże, dolej do garnka odrobinę wody i ponownie zamieszaj.
Jak ugotować ryż w parowarze?
Doskonałym sposobem gotowania ryżu jest uparowanie go. Dzięki temu wydobędziesz z ziaren ich delikatny smak, a ryż nie straci tylu wartości odżywczych. Jak ugotować ryż w parowarze? Wsyp suchy ryż do naczynia parowaru i zalej go wodą (na 100 g ryżu przypadają 2 filiżanki wody). Następnie wlej do pojemnika do podgrzewania wody odpowiednią ilość płynu. W zależności od rodzaju parowaru czas przygotowania ryżu wynosi 20-40 minut. Do każdego parowaru dołączona jest instrukcja z czasem gotowania potraw. Sprawdź w niej ile czasu trzeba parować ryż.
acouche
Development of mitochondria specific mouse oligonucleotide microarray and validation of data by real time PCR purchasing cialis online For example, the detection time of Testosterone Propionate is not as long as Testosterone Enanthate or Testosterone Cypionate