Produkt dnia
Olej rzepakowy PIEPRZ & CYTRYNA 250 ml
Olej rzepakowy PIEPRZ & CYTRYNA 250 ml
11,90 zł 8,90 zł
szt.
Chipsy bananowe 200 g
Chipsy bananowe 200 g
8,50 zł 6,90 zł
szt.
Czubryca czerwona 250 g
Czubryca czerwona 250 g
5,90 zł
szt.
Promocje
Mąka migdałowa 500 g
Mąka migdałowa 500 g
28,90 zł 22,90 zł
szt.
Owocaki CZEKO 100 g
Owocaki CZEKO 100 g
12,50 zł 10,50 zł
szt.
Pestki dyni łuskane PREMIUM 500 g POLSKIE
Pestki dyni łuskane PREMIUM 500 g POLSKIE
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Pestki dyni łuskane 500 g
Pestki dyni łuskane 500 g
13,90 zł 11,90 zł
szt.
Orzechy laskowe 1000 g
Orzechy laskowe 1000 g
48,90 zł 39,90 zł
szt.
Wiórki kokosowe FINE 1000 (cienkie) g
Wiórki kokosowe FINE 1000 (cienkie) g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Olej rzepakowy POMIDOR & CZOSNEK & BAZYLIA  250 ml
Olej rzepakowy POMIDOR & CZOSNEK & BAZYLIA 250 ml
11,90 zł 8,90 zł
szt.
Olej kokosowy nierafinowany 330 ml
Olej kokosowy nierafinowany 330 ml
17,90 zł 12,90 zł
szt.
Pistacje prażone solone 1000 g
Pistacje prażone solone 1000 g
58,90 zł 55,90 zł
szt.
Płatki kukurydziane z płatkami w czekoladzie 200 g
Płatki kukurydziane z płatkami w czekoladzie 200 g
12,90 zł 8,90 zł
szt.
Sól kłodawska gruboziarnista rożowa 1000g
Sól kłodawska gruboziarnista rożowa 1000g
5,50 zł 4,50 zł
szt.
Olej słonecznikowy 250 ml
Olej słonecznikowy 250 ml
14,90 zł 10,90 zł
szt.

Kasza i jej rodzaje jako świetny dodatek do potraw

0
Kasza i jej rodzaje jako świetny dodatek do potraw

Kasza to nie tylko wspaniałe źródło smaku i wartości odżywczych. To przede wszystkim doskonały zamiennik popularnych ziemniaków, który sprawi, że możesz codziennie mieć inny obiad. Pozwala na to mnogość gatunków tego popularnego ziarna. Jednak obiad to nie wszystko. Z kaszy przygotujesz śniadanie, a nawet upieczesz ciasto. Sprawdź, jakie są rodzaje kasz i co możesz z nich zrobić.

Rodzaje kasz

Kiedyś jedzono głównie kasze, ale od chwili, gdy pojawiły się ziemniaki i produkty mączne, ta odeszła w zapomnienie. Na szczęście w ostatnich latach wraca do łask, przynosząc ze sobą cenne witaminy i składniki odżywcze. Mnogość rodzajów pomaga przygotowywać różnorodne posiłki i sprawia, że kasza nigdy się nie znudzi. Możesz jeść jęczmienną, gryczaną, jaglaną, bulgur, owsianą i kuskus. Każda z nich zawiera cenne dla zdrowia substancje, które, przy odpowiednim gotowaniu, pozostają wewnątrz i trafiają do naszego organizmu.

Cenne źródło

Kasza, niezależnie od rodzaju, jest źródłem błonnika, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Znacznie przewyższa pod tym względem ryż, makaron i ziemniaki. W zależności od gatunku, układa się to następująco:

- węglowodany – powoli rozkładają glukozę potrzebną do działania organizmu. Najwięcej znajduje się w mannie, perłowej i pęczaku,

- błonnik – reguluje pracę jelit i ogranicza wchłanianie tłuszczu. Najwięcej znajdziesz w gryczanej,

- witaminy z grupy B, E, kwas foliowy, fosfor, cynk, krzem – obniżają ciśnienie, zapobiegają anemii, wzmacniają serce i nerwy. Najzdrowsze są kasze rodzaju: gryczana, jaglana i jęczmienna.

Kasza ma niską kaloryczność, przez co zaleca się jej spożywanie w trakcie diety. Pozwala dostarczać organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii, a nie obciąża układów ciała.

Jak gotować kaszę?

Sztuka gotowania kaszy zapewnia zatrzymanie wszystkiego, co zdrowe i wartościowe wewnątrz.Każdą kaszę należy najpierw opłukać z kurzu i zanieczyszczeń. Należy to zrobić szybko, by ziarna nie nasiąknęły wodą. Kasza zwiększa swoją objętość, dlatego koniecznie trzeba dobrać odpowiedniej wielkości garnek. Wody należy dać dwa razy tyle, co kaszy, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przypalić. Wtedy też woda wchłania się równomiernie. Oczywiście gotowanie kaszy zależy od tego, czy chcemy ją podać na sypko, czy w postaci kleiku. Dobrym sposobem jest po 15 minutach zdjęcie kaszy z ognia, zawinięcie jej w ręcznik i schowanie pod pościelą, aby spokojnie wchłonęła resztę wody. Można to też zrobić używając piekarnika, wtedy kasza będzie prażona.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl