MINI BURGERY (przepis na 22 sztuki)
Bułki:
✔120ml mleka
✔1 łyżeczka cukru
✔15g drożdży świeżych
✔320g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej @frutavita
✔1 łyżeczka soli @frutavita
✔1 jajko
✔40g masła (roztopionego)
✔2 łyżki sezamu/czarnuszki @frutavita
Mleko delikatnie podgrzać, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Do mleka dodać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i łyżeczkę mąki - wymieszać i zaczyn odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, jajko oraz masło i całość zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i z ciasta formować małe bułeczki. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem. Piec w 180°C przez ok. 15 minut.
Mięso:
✔250g mięsa z piersi kurczaka
✔1/2 małej cebuli
✔1 płaska łyżeczka soli
✔1/2 łyżeczki pieprzu
✔1/2 łyżeczki słodkiej papryki
✔1 łyżka bułki tartej + bułka do obtoczenia
Mięso zmielić (ja zmieliłam w malakserze @kenwoodpolska ), cebulkę drobno poszatkować i połączyć z resztą składników. Z masy formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Dodatki:
✔sałata
✔pomidorki koktajlowe
✔ogórek kiszony
✔kiełki brokułu
✔prażona cebula @frutavitapl
✔majonez light
Bułki przeciąć, przesmarować majonezem, ułożyć sałatę, mięso, przekrojone pomidorki, plastry ogórka, kiełki i prażoną cebulę - przykryć drugą częścią bułki i gotowe! 😀