do kasy suma: 0,00 zł

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Miód akacjowy 

Miód akacjowy należy do niewielkiej grupy miodów, które posiadają bardzo jasny kolor – tak zwany jasnosłomkowy. Płynna postać tego miodu jest nieraz tak jasna, że może się wydawać nawet bezbarwna. Do jego produkcji nie są wykorzystywane kwiaty akacji. Miód akacjowy pozyskuje się z nektaru kwiatów robinii akacjowej, czyli białej lipy, a nie akacji, jak się powszechnie uważa. Lipa stanowi doskonały materiał miododajny. Ten rodzaj miodu posiada wiele składników odżywczych, które wpływają niezwykle korzystnie na ludzki organizm. Miód akacjowy charakteryzuje się dużą zawartością węglowodanów, które szybko przyswaja organizm, z tego też powodu z powodzeniem stosowany może być w przypadku przewlekłego zmęczenia oraz w stanach wyczerpania.  

Miód akacjowy właściwości i wartości odżywcze

Miód akacjowy zawiera cenne witaminy i wartościowe minerały. W tym wiele witamin z grupy B oraz składniki odżywcze, takie jak potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, mangan i inne. Miód akacjowy zawiera również kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę. Zawarte w tym miodzie wartości odżywcze wpływają przede wszystkim na nasz układ odpornościowy, wzmacniając go. Miód akacjowy posiada właściwości antybiotyczne i pomaga zwalczyć dolegliwości górnych dróg oddechowych. Ma również działanie oczyszczające układ moczowy. Wzmacnia także układ krwionośny i pracę serca. Warto go również spożywać przy osłabieniu organizmu. Miód akacjowy działa także osłonowo na żołądek i chroni przed nadmierną ilością kwasów trawiennych, wspiera też pracę wątroby oraz oczyszczanie organizmu.

Jednak największą grupą związków, jakie występują w miodzie akacjowym, są węglowodany oraz fruktoza i glukoza. W tym miodzie występują również kwasy organiczne – kwas glukonowy, cytrynowy oraz jabłkowy. Mają one bezpośredni wpływ na smak produktu – jest to słodki, ale łagodny smak. Ponadto miód akacjowy posiada także olejki eteryczne pochodzące z nektaru. W sumie substancji aromatycznych w tym miodzie jest około pięćdziesięciu, m.in. estry, aldehydy czy związki polifenolowe. W miodzie występują również barwniki – na przykład karotenoidy, które wpływają na barwę. A także białka (enzymy) i np. nadtlenek wodoru, który niszczy drobnoustroje. Miód akacjowy posiada wyższą zawartość sacharozy niż inne miody. W przypadku składników odżywczych jest nieco inaczej – produkt ten posiada ich niewiele.

Miód akacjowy jak stosować?

Zaleca się spożywać miód akacjowy zwłaszcza w przypadku zwiększonej aktywności mózgu, dużym zmęczeniu psychicznym i fizycznym oraz przy osłabieniu organizmu. Miód akacjowy poprawia również nastrój, uspokaja i pomaga zwalczyć bezsenność. Warto stosować go w przypadku chorób skóry, ropnych zakażeń, problemów z nerkami, ale i podczas przeziębienia i grypy, którym towarzyszą ból gardła i kaszel. Działa też moczopędnie i oczyszcza układ moczowy. Miód akacjowy spożywany regularnie wzmacnia naszą odporność. Prawdziwe miody należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W ofercie naszego sklepu można znaleźć wyłącznie najwyższej jakości miody ekologiczne. Ponadto ceny naszych miodów są wyjątkowo przystępne. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl