do kasy suma: 0,00 zł

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Pasta sezamowa – tahini

Tahini, inaczej pasta sezamowa lub masło sezamowe, to produkt w formie pasty, który powstaje ze zmielonego ziarna sezamu. Pasta tahini, w zależności od regionu produkcji, może mieć nieco odmienny skład. Pasta ta często jest niezbędna podczas przygotowywania tradycyjnych potraw z Bliskiego Wschodu. Nasiona sezamu są pełne wartości odżywczych, które wspomagają działanie organizmu ludzkiego i wpływają na dobre samopoczucie.

Pasta sezamowa – właściwości

Pastę tahini charakteryzuje intensywny smak i intensywny aromat. Jednak smak i wygląd pasty jest uzależniony od sposobu, w jaki została uzyskana. Do produkcji takich past mogą być wykorzystywane zarówno nasiona naturalne, jak i łuskane czy prażone. Na Bliskim Wschodzie stosuje się zwykle delikatnie prażony sezam, co zapewnia paście bardzo wyrazisty i aromatyczny smak. Natomiast w Azji wykorzystuje się niełuskane ziarna, które zachowują więcej składników odżywczych, ale jednocześnie mają bardziej gorzki smak. Pierwsza pasta bardziej sprawdzi się do słodkich dań, druga natomiast do wytrawnych.

Tahini – wartości odżywcze

Prawdziwe tahini zawierało tylko sezam, dziś gotowe pasty do kupienia mogą posiadać w składzie dodatkowe składniki, dzięki którym poszczególne produkty różnią się między sobą smakiem, wyglądem, ale i konsystencją. Tahini może być jasne, beżowe, karmelowe, gładkie, kremowe, gęste lub niejednolite. Warto pamiętać, że im jaśniejszy kolor tym bardziej słodki smak i, co za tym idzie, dany produkt sprawdzi się do deserów czy owsianek. Można ich użyć również do dań wytrawnych. Natomiast ciemniejsze i bardziej gorzkie odmiany sprawdzą się głównie w potrawach wytrawnych.

Pasta z sezamu jest źródłem wielu niezwykle istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdują się w niej: nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-6, duża zawartość białka (dzięki czemu dodają energii i sycą), witaminy z grupy B (bardzo ważne dla poprawnego działania układu nerwowego), duża zawartość wapnia (wspomagające kości i zęby), a także żelazo, mangan, magnez, cynk i ligniny (które obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie oraz ciśnienia krwi, niwelują również działanie wolnych rodników, które mogą przyczynić się do zachorowania na różne poważne choroby). Regularne stosowanie pasty z sezamu wpływa pozytywnie na działanie ludzkiego organizmu.

Pasta tahini – zastosowanie w kuchni

Pasty sezamowej stosuje się przede wszystkim w krajach Bliskiego Wschodu, a także i w Indiach, Chinach, Korei czy Japonii. Stanowi ważny element wielu tradycyjnych potraw. Tahini wykorzystuje się do produkcji pożywnego humusu, ale nie tylko. Pasta ta jest również niezbędna podczas przygotowywania innych tradycyjnych dań – takich jak np. baba ghanoush, które składa się przede wszystkim z warzyw. Tahini to również niezbędny element wielu sosów, którym nadaje kremową konsystencję i orzechowy smak. Taki sos jest doskonały do sałatek, makaronu i pieczonych warzyw. Tahini jest również składnikiem chałwy, lodów czy owsianki.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl