Bakalie stanowią zdrową przekąskę lub wartościowy dodatek do potraw z codziennego menu. Pestki z dyni powinny być spożywane przede wszystkim przez osoby, które na co dzień borykają się z dolegliwościami spowodowanymi problemami z jelitami. Pestki z dyni znakomicie wpływają również na kondycję skóry, włosów i nie tylko.
Pestki z dyni – na co wpływają?
Pestki dyni to nic innego jak nasiona znajdujące się w miąższu owocu dyni. Dynia to jednoroczna roślina, którą dziś uprawia się w Ameryce Północnej oraz w Europie. Warzywo to jest szczególnie doceniane nie tylko przez swoje walory smakowe, ale i przez wygląd, z którym kojarzy się wszystkim ze świętem Halloween. Z miąższu dyni można przygotować zupę, puree, chlebek, a nawet deser w postaci ciasta. Dynię można dodać również do kawy. Pestki tego warzywa mają podłużny i migdałowy kształt. Pestka jest biała, natomiast jej powłoka ciemnoszara.
Pestki dyni na co warto zażywać?
Bakalie, w tym także pestki z dyni, posiadają wiele składników mineralnych, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Zawierają między innymi:
• cynk – wzmacniający paznokcie, skórę i włosy;
• mangan, fosfor i miedź – wpływające pozytywnie na układ kostny;
• żelazo i magnez – wspomagające układ krwionośny i nerwowy;
• witaminę E – o właściwościach przeciwutleniających i obniżających ryzyko zachorowania na raka wątroby oraz raka prostaty;
• kwas linolowy i palmitynowy – zawierające cenne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające odchudzanie.
Co zrobić z pestkami dyni?
Pestki z dyni posiadają liczne właściwości lecznicze. Mają działanie moczopędne, wspomagają także pracę pęcherza i nerek. Wzmacniają odporność organizmu z powodu dużej zawartości witaminy C. Pestki te wpływają również pozytywnie na pracę serca, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto zwalczają pasożyty, takie jak tasiemiec czy glistę ludzką. Co zrobić z pestkami dyni? Co można zrobić z pestek dyni?:
• olej z pestek dyni – jak stosować?
Na co dzień można stosować zarówno całe pestki – surowe bądź usmażone – a także zrobić olej. Olej z pestek dyni – jak stosować? Taka substancja działa doskonale na skórę – wygładza zmarszczki, pozwala pozbyć się trądziku, nawilża, natłuszcza i ma właściwości peelingujące, oczyszczające i rozjaśniające. Olej z pestek dyni nadaje się świetnie do masażu.
• co można zrobić z pestek dyni?
Całe pestki dyni warto dodawać do jogurtu czy musli, a także sałatek. Można posypać nimi chleb czy bułki przed pieczeniem. Takie pestki dodaje się również do słodkich wypieków, np. do ciasta bananowego lub marchewkowego. Czy można jeść pestki dyni z łupinami? Co ciekawe – łupiny są jadalne, ale mogą wywołać podrażnienia u osób, które posiadają wrażliwy przewód pokarmowy, dlatego lepiej jednak z nich zrezygnować. Pestki można również suszyć i spożywać jako przekąskę.
Pestki dyni – jak suszyć?
Dynię należy przekroić na pół i wyciągnąć pestki do dużego sita. Następnie należy płukać pestki z miąższem pod strumieniem zimnej wody. Oczyszczone z miąższu pestki najlepiej osuszyć za pomocą bawełnianej ściereczki, ułożyć na blaszce piekarnika, którą należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia i piec przez godzinę w 90 stopniach Celsjusza. Podczas pieczenia należy kilkakrotnie uchylić piekarnik, aby wilgoć odparowała. Po tym czasie powinno się wyłączyć piekarnik oraz zostawić pestki do wystygnięcia urządzenia. Następnie pestki przesypuje się do papierowej torby lub do słoika.