Agar 100 g
Opis
Opis produktu:
Agar to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go z wodorostów morskich – krasnorostów. Agar jest bezwonny i bezsmakowy, zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku. Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. W lodach, jogurtach występuje pod groźnie brzmiącą nazwą E-406.
Stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny.
Zastosowanie:
Agar zyskał duży rozgłos głównie za sprawą kuchni wegańskiej. Stosuje się go do różnego rodzaju potraw, m.in. deserów, których przygotowanie wymaga zagęszczenia. Dodaje się go również do produktów typu galaretki, żelki, pianki, dżemy, a także kremy. Wykorzystuje się go również w laboratoriach, w przemyśle farmaceutycznym jako preparat przeczyszczający i odchudzający.
Wartości odżywcze produktu w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 1411 kJ/ 336 kcal
- Tłuszcze: 0,3 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
- Węglowodany: 73,2 g
- Cukry: 3 g
- Białko: 6,2 g
- Sól*: 0,26 g
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Rodzaj opakowania:
Nasze produkty pakowane są w torebki strunowe typu "doypack", co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości. Wszystkie nasze opakowanie są zgrzewane. Na opakowaniu znajduje się czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelakich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Terminy przydatności:
Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Kraj pochodzenia:
Chiny
Producent:
Frutavita Sp. z o.o.