Babka jajowata łuska 1000 g
Opis
Babka jajowata – bogate źródło błonnika
Babka jajowata występuje na terenach podmokłych i dobrze nasłonecznionych. To wieloletnia roślina uprawiana przede wszystkim w Indiach, Brazylii, Hiszpanii i Stanach zjednoczonych. Jak wygląda babka? Ma owłosione listki o podłużnym, płaskim i spiczasto zakończonym kształcie. Owocem są jej nasiona, których łupiny nasienne są bogate w związki śluzowe. Jest często wykorzystywana w ziołolecznictwie i kosmetyce. Wchodzi w skład leków i suplementów diety wspomagających trawienie, dobrą pracę jelit oraz odchudzanie.
Babka jajowata – właściwości rośliny
Jakie są najcenniejsze właściwości babki jajowatej? Babka jajowata, podobnie jak babka płesznik jest bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu może być traktowana jako naturalny środek wspomagający na zaparcia. Babka wiąże wodę, zapełniając jelita, zwiększa objętość treści pokarmowej i ułatwia wypróżnianie. Przyspiesza przemianę materii i wspiera pracę układu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu (jeśli masz podwyższony cholesterol, wprowadź babkę do swojego jadłospisu). To nie koniec zalet.
Dlaczego jeszcze łuska i nasiona babki powinna na stałe zagościć w Twojej codziennej diecie? Z uwagi na błonnik, babka zmniejsza uczucie głodu, a zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. Jeśli masz tendencje do częstego podjadania, babka ułatwi Ci zerwanie z tym szkodliwym nawykiem. Oczywiście babkę mogą spożywać nie tylko osoby będące na diecie odchudzającej (ze względu na błonnik), ale też te borykające się ze schorzeniami układu pokarmowego. Przykładowo, łupiny babki jajowatej chronią ścianki jelit, są polecane przy chorobie wrzodowej. W razie wątpliwości wskazane jest skorzystanie z konsultacji lekarskiej.
Babka jajowata – przeciwwskazania do stosowania
Należy pamiętać, że istnieje kilka czynników wykluczających możliwość spożywania całych nasion, czy łuski babki. Przeciwwskazaniem do stosowania babki jajowatej są bóle brzucha o nieznanej przyczynie oraz niedrożność jelit. Roślina jest bezpieczna dla kobiet w ciąży (jednak profilaktycznie warto skorzystać z porady medycznej).
Składniki: 100 % łuska babki jajowatej
Babka jajowata – zastosowanie rośliny
Szerokie zastosowanie łupin babki jajowatej sprawia, iż jest to jedna z najpopularniejszych roślin o prozdrowotnym działaniu. Można stosować ją do zagęszczania sosów lub potraw mięsnych i warzywnych. Babka to szczególnie doceniany produkt przez osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajlów, jogurtów i modnych w ostatnich latach musli. Łuski babki jajowatej należy spożywać w towarzystwie innych pokarmów lub napojów (ze względu na błonnik warto popijać ją sporą ilością wody). Babka znajduje zastosowanie nie tylko w branży spożywczej i ziołoleczniczej, ale też kosmetycznej. To częsty składnik kremów, szamponów i odżywek do włosów.
Babka jajowata – wartości odżywcze
Wartości odżywcze produktu w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 855 kJ/ 211 kcal
- Tłuszcze: 1,8 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 5,5 g
- Cukry: 0 g
- Błonnik: 80,0 g
- Białko: 3,2 g
- Sól: 0,08 g
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
Babka jajowata – sposób przechowywania
Zastanawiasz się, jak przechowywać babkę jajowatą? Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej niedostępnym dla dzieci. Możesz umieścić opakowanie babki jajowatej np. w górnej szufladzie mebli kuchennych.
Babka jajowata – rodzaj opakowania
Babka i inne produkty dostępne w naszym sklepie ze zdrową żywnością są pakowane w uniwersalne torebki strunowe typu "doypack", co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości. Wszystkie nasze opakowania są zgrzewane. Na opakowaniu znajduje się czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Babka jajowata – długi termin przydatności
Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelakich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Kraj pochodzenia:
Nie wiesz, skąd pochodzi babka jajowata dostępna w naszym sklepie internetowym? Krajem pochodzenia tej prozdrowotnej rośliny dostępnej w naszym aktualnym asortymencie są Indie. Dzięki regularnym dostawom możemy zagwarantować Ci wysoką jakość i świeżość importowanego towaru.
Zapraszamy serdecznie do zakupów wszystkie osoby, które chcą wspomóc swoje zdrowie, przyjmując łupiny babki jajowatej. Chętnie doradzimy Klientom w wyborze innych produktów wspierających funkcjonowanie układu pokarmowego.
Producent:
Frutavita Sp. z o.o.