Ksylitol fiński 1000 g
Opis
Ksylitol – poznaj słodki smak cukru brzozowego
Ksylitol to naturalny cukier, który pozyskiwany jest z kory brzozy lub kolb kukurydzy. W niewielkich ilościach występuje w wielu warzywach i owocach. Spotkać go można w miętówkach, słodyczach przeznaczonych dla diabetyków i odświeżaczach do ust. Ksylitol jest stosowany w przemyśle spożywczym jako zamiennik cukru. Poznaj właściwości prozdrowotne ksylitolu i nie tylko.
Właściwości ksylitolu – tak samo słodki jak zwykły cukier, a zdrowszy
Ksylitol należy do alkoholi cukrowych i grupy polioli. Ma niski indeks glikemiczny i znacznie mniej kalorii od zwykłego cukru, jego kaloryczność jest niemal dwukrotnie niższa. Z tego powodu słodzik ułatwia zachowanie smukłej figury, jego spożycie jest korzystniejsze dla organizmu, niż cukier tradycyjny. Ponadto cukier brzozowy wspiera układ kostny, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia. Ksylitol zapobiega próchnicy (zwiększa produkcję śliny) i hamuje rozwój bakterii w jelitach. Wolno podnosi poziom cukru we krwi (jest wolniej wchłaniany w przewodzie pokarmowym i w nim nie fermentuje), z tego względu jest zalecany dla osób chorych na cukrzycę.
Zamiana tradycyjnego cukru na ksylitol jest polecana przede wszystkim osobom, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki. Substancja ta jest aż w 40% mniej kaloryczna od cukru, nie powoduje gwałtownych zmian poziomu insuliny. W przeciwieństwie do sacharozy zmniejsza także apetyt na słodycze. To doskonały środek słodzący dla osób będących na diecie odchudzającej. Naturalny słodzik pozwala na lepszą kontrolę masy ciała, bez wyrzeczeń i rezygnacji z ulubionych potraw.
Składniki:
100% cukier brzozowy
Ksylitol do słodzenia – zastosowanie cukru brzozowego
Ksylitol jest odporny na działanie wysokich temperatur. Możemy stosować cukier brzozowy do wszelkiego rodzaju ciast, takich jak babki, tarty, bezy, torty. Wiele osób używa ksylitolu do słodzenia owocowych deserów, czy konfitur domowej roboty. W kuchni z powodzeniem może zastąpić biały cukier, sprawdzając się równie dobrze, co przedstawiciel sacharozy. Możesz słodzić ksylitolem ulubioną herbatę, kawę, sok lub inne napoje (zarówno gorące, jak i zimne), zyskując pożądany słodki smak. Ksylitol jest wykorzystywany do produkcji wielu wyrobów cukierniczych np. cukierków, gum do żucia, słodkich sosów. To niskokaloryczny środek słodzący o szerokim zastosowaniu, sięgają po niego chętnie zarówno firmy produkujące żywność, jak i osoby prywatne.
Ksylitol z kory fińskiej brzozy – wartości odżywcze
Wartości odżywcze produktu w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal
- Tłuszcze: 0 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 99,8 g
- Cukry: 0,2 g
- Białko: 0 g
- Sól*: 0,01 mg
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
Ze względu na niską wartość energetyczną cukier brzozowy to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie od cukru białego. Wiedz, że spożywany w nadmiernych ilościach może wykazywać działanie przeczyszczające. Dzienna dawka ksylitolu z kory fińskiej brzozy nie powinna przekraczać 40 g.
Ksylitol – sposób przechowywania cukru brzozowego
Zastanawiasz się, gdzie przechowywać substancję słodzącą zwaną ksylitolem? Ksylitol należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Rodzaj opakowania ksylitolu jaki stosujemy
Ksylitol (cukier brzozowy), czyli zdrowszy zamiennik cukru białego oraz pozostałe produkty pakowane są w torebki strunowe typu "doypack", co umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, a co najważniejsze pozwala na zachowanie dłuższej świeżości. Wszystkie nasze opakowania są zgrzewane. Na opakowaniu znajduje się czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelakich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców. Jeśli jesteś alergikiem, bądź szczególnie ostrożny i zawsze czytaj etykiety opakowań produktów spożywczych.
Ksylitol – długi termin przydatności cukru brzozowego
Nie wiesz, jak długo możesz przechowywać w kuchni cukier brzozowy? Ksylitol oraz wszystkie inne produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Kupując opakowanie ksylitolu w naszym sklepie, możesz z powodzeniem stosować produkt przez wiele miesięcy. Niezbędne informacje o dacie przydatności do spożycia znajdziesz na etykiecie danego torebki.
Kraj pochodzenia:
Zastanawiasz się, skąd pochodzi ksylitol dostępny w ofercie naszego sklepu internetowego? Substancja słodząca pochodzi z Europy, nie jest to ksylitol chiński. Krajem pochodzenia cukru brzozowego jest Finlandia (naszym Klientom oferujemy więc ksylitol fiński). Zapraszamy serdecznie do zakupów wszystkie osoby, które chcą używać ksylitolu zamiast cukru.
Producent:
Frutavita Sp. z o.o.