Miód to niezwykle słodki produkt pracowitych pszczół. Wiele osób zaleca go stosować zamiast białego cukru. Miód posiada wiele składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na działanie organizmu ludzkiego. W poniższym artykule odpowiadamy na pytania: Czy miód jest zdrowy? Ile kalorii ma miód? Czy miód może się popsuć?
Jak powstaje miód?
Miód powstaje z nektaru. Pszczoły pozyskują go z kwiatów, od 15 mg do nawet 40 mg, jeśli nie mają długiej drogi do przebycia. Nektar przenoszony w wolu miodowym zostaje rozrzedzony oraz wzbogacony o enzymy oraz kwasy organiczne pochodzące z organizmu pszczoły. Po powrocie do ula przekazują zbiory robotnicy, po czym lecą pracować dalej. Robotnica przenosi mieszaninę do komórek plastra. Jej zadaniem jest utrzymanie wysokiej temperatury – dzięki temu woda zostaje odparowana, znika wilgoć i w ten sposób substancja staje się gęsta. W komórkach plastra miód również dojrzewa, co polega na dalszym odparowaniu wody oraz rozkładzie cukrów złożonych na proste. Pszczoły przez kilka dni ciągle przenoszą miód z jednej komórki do drugiej, aż osiągnie on pożądaną zawartość wody, następnie zasklepiają go woskiem i tak zabezpieczony może być nawet na wiele miesięcy. Natomiast jak powstaje miód w słoikach, który tak dobrze znamy? Kiedy 75% komórek danego plastra jest wypełnionych miodem odbywa się miodobranie. Pszczelarz wydobywa miód, później substancja ta jest poddawana odwirowaniu w miodarce, po to, aby usunąć z niej wszelkie zanieczyszczenia. Później miód musi nieco odstać, a następnie można go przelać do słoików. Czy miód może się popsuć? Okazuje się, że miody się nie psują, ale jeśli chcemy zachować odpowiedni smak oraz właściwości powinniśmy go przechowywać z dala od promieni słonecznych.
Czy miód jest zdrowy?
W zależności od rodzaju kwiatów, z jakich pszczoły pozyskują nektar, możemy wyróżnić nawet kilkanaście rodzajów miodu, np. miód lipowy czy miód akacjowy. Różne typy miodu posiadają różne właściwości. Mówiąc ogólnie – miód to produkt spożywczy i jest zdrowym zamiennikiem białego cukru. Należy jednak zwrócić uwagę na jego kaloryczność. Ile kalorii ma miód i ile kalorii ma łyżka miodu? W 100 gramach miodu znajduje się ponad 300 kalorii. Oznacza to, że w jednej łyżeczce znajdziemy mniej więcej 40 kalorii. To dwa razy więcej niż w przypadku złego cukru, ale z racji tego, iż miód jest znacznie słodszy, używa się go mniej. Warto zauważyć również to, że posiada wiele składników odżywczych, między innymi magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas czy mangan. Miód zawiera także fruktozę, glukozę, sacharozę i działa przeciwbakteryjnie. Można w nim znaleźć również białka czy witaminy A, B2 czy PP.
Właściwości miodu
Istnieje wiele rodzajów miodu i każdy z nich posiada swoje unikalne właściwości:
-miód spadziowy – miód spadziowy z czego jest zrobiony? Spadź, inaczej rosa miodowa, to słodka ciecz, która występuje na igłach i gałęziach wielu drzew iglastych oraz na niektórych drzewach liściastych. To nic innego jak sok roślinny, który wypływa z uszkodzonych komórek. Sprawdza się w leczeniu chorób układu oddechowego, ma właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, moczopędne i żółciopędne;
-miód gryczany – wzmacnia naczynia krwionośne, można go stosować w leczeniu układu krążenia, miażdżycy, zaburzeń na tle nerwowym lub w przypadku osłabienia pamięci;
-miód rzepakowy – stosowany przy chorobach serca oraz stanach zapalnych dróg oddechowych, ma też właściwości odpornościowe;
-miód akacjowy – znakomity przy zmęczeniu i wyczerpaniu organizmu. Pomaga przy zaburzeniach układu pokarmowego i zwalcza infekcje bakteryjne oraz poprawia odporność;
-miód lipowy – działa niczym antybiotyk, ma działanie przeciwgorączkowe, napotne i uspokajające, łagodzi również kaszel;
-miód malinowy – sprawdza się przy leczeniu anemii czy miażdżycy, działa antyseptycznie, przeciwgorączkowo i napotnie;
-miód wrzosowy – pomaga przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej czy zapaleniu jelit oraz grypie;
-miód wielokwiatowy – naturalny antybiotyk, wzmacnia układ odpornościowy i stosuje się go przy problemach z sercem, alergią czy niedokrwistością;
-miód koniczynowy – uspokaja i stosuje się go przy niedokrwistości;
-miód z mniszka – posiada wiele witamin, więc zapobiega wielu chorobom i poprawia działanie całego organizmu;
-miód z pyłkiem kwiatowym – pomaga walczyć ze zmęczeniem i wpływa na koncentrację;
-miód z propolisem – pozwala walczyć z infekcjami, chorobami żołądka, nadżerkami, hemoroidami czy nadciśnieniem. Przyspiesza również gojenie się ran.
Jaki miód na przeziębienie
Niektóre miody działają jak antybiotyki, inne zbijają gorączkę, mają właściwości antybakteryjne, wpływają na poprawę układu odpornościowego, ale i samopoczucia, a także zapobiegają niektórym chorobom bądź pomagają je leczyć. Jakie miody na przeziębienie stosować? Najlepiej zdecydować się na: miód lipowy, malinowy, wrzosowy, wielokwiatowy, z mniszka oraz miód z propolisem.
Jak rozpoznać miód z cukrem
Do miodu nie dodaje się cukru, gdyż jest on dość słodki. Warto się jednak zastanowić nad tym, jak rozpoznać prawdziwy miód. Czy można w ogóle to zrobić? Okazuje się, że tak. Prawdziwy miód z czasem krystalizuje. Pojawiają się w nim nieregularne kryształki cukru. Można się ich pozbyć poprzez podgrzanie miodu.