Rogaliki jogurtowe z chałwą pistacjową z polewą z białej czekolady i posypką z kruszonych pistacji.
Przepis powstał we w współpracy z @co_dzis_zjemy
Składniki na jedna blaszkę (około 36 szt. ):
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru brązowego / zwykłego,
- 50g drożdży zwykłych / 15g drożdży suchych,
- jogurt naturalny mały 200g,
- 1/4 kostki margaryny / masła (62g) .
Jak zrobić?
Polewa, to biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z pokruszonymi kawałkami pistacji.
Ciasto na rogaliki:
1. Mieszamy wszystkie składniki razem i wyrabiamy z nich ciasto.
2. Odstawiamy na godzinę, aby ciasto odpoczęło, przykrywamy ścierką.
3. Ciasto dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy cienko.
4. Wykrawamy trójkąty, nakładamy odrobinę nadzienia i zawijamy rogaliki.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
10-15 minut i gotowe.
Życzymy smacznego.
Pro Tip:
- Wsadź do piekarnika miseczkę z wodą, aby Twoje rogaliki były mięciutkie.