Zapraszamy Was dziś na roladę inspirowaną pysznymi czekoladkami Kinder.
Przepis powstał we współpracy z @fit_magi
1 z 12 kawałków: 148 kcal, 7,5B 9,2T 9,5W
Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
100g mąki orkiszowej jasnej @frutavitapl /pszennej
70g erytrytolu @frutavita.pl
3 łyżki kakao + 3 łyżki wody
Masa:
125g mascarpone
150g jogurtu skyr
2 łyżki mleka w proszku
8 pastylek słodzika
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
Polewa:
30g czekolady mlecznej bez cukru
5g oleju kokosowego
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec dodając erytrytol i żółtka. Kakao rozpuścić we wrzątku i dodać do masy cały czas miksując. Następnie przesiać mąkę i krótko zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180° przez około 13 minut. Upieczony biszkopt zostawić na 5 minut do przestudzenia, a następnie zwinąć w rulon razem z papierem do pieczenia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Żelatynę i słodzik rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Mascarpone zmiksować z jogurtem, mlekiem w proszku i rozpuszczoną żelatyną. Masę rozprowadzić na biszkopcie i zwinąć w rulon. Odstawić do lodówki do stężenia masy.
Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym, oblać wierzch rolady. Całość odstawić do lodówki, najlepiej będzie smakować po kilku godzinach.
Smacznego!