do kasy suma: 0,00 zł

Agar

Pektyna 500 g Pektyna 500 g
Producent: FRUTAVITA
Cena: 54,90 zł
( 1 kg = 109,80 zł )
szt.
  • nowość
Pektyna 100 g Pektyna 100 g
Producent: FRUTAVITA
Cena: 14,90 zł
( 1 kg = 149,00 zł )
szt.
  • nowość
Agar 100 g Agar 100 g
Producent: FRUTAVITA
Cena: 13,90 zł
( 1 kg = 139,00 zł )
szt.

Agar – wegańska żelatyna

Agar to substancja pochodzenia roślinnego, która zyskała ogromną popularność jako wegański zamiennik dla żelatyny. Agar jest pozyskiwany z alg morskich i stosuje się go jako dodatek do żywności, składnik zagęszczający lub substancja żelująca.

Właściwości – agar

Agar stanowi jeden z budulców ściany komórkowej alg morskich, który zapobiega wysychaniu rośliny. Agar powszechnie wykorzystywany do produkcji artykułów w przemyśle spożywczym, a także do wytwarzania kosmetyków i na co dzień w kuchni, gdzie najważniejsze są jego właściwości żelujące, dzięki czemu stanowi idealny zamiennik tradycyjnej żelatyny. Agar stosuje się również wtedy, kiedy kucharzowi zależy na uzyskaniu odpowiedniej teksturze potrawy. Niekiedy również substancja ta jest używana jako stabilizator lub środek zagęszczający.

Agar można zazwyczaj kupić w formie proszku lub długich, jasnożółtych łusek bądź szarych bryłek o interesującej, gąbczastej konsystencji. Przed użyciem należy odpowiednio agar rozpuścić. Jednak agar nie powinien być umieszczany w zimnej wodzie, jak wiele osób uważa. Proszek rozpuszcza się w gorącej wodzie, w której napęcznieje, a po pewnym czasie zamieni się w żel. Należy zauwazyć, że agar jest substancja całkowicie bezsmakową, posiada jedynie delikatny zapach, który przywodzi na myśl woń morza oraz wodorostów.

Agar – właściwości lecznicze

Agar to substancja, która jest pełna witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim zawiera duże ilości błonnika. Agar dostarcza także: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, jodu, kwasu foliowego i witaminy K, E oraz niektórych witamin z grupy B.


Cenne składniki odżywcze znajdujące się w agarze wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, wspomagają odpowiednie krzepnięcie krwi oraz wspierają w utrzymaniu równowagi gospodarkę wapniową organizmu ludzkiego. Agar ma także pozytywny wpływ na wygląd i kondycję skóry, zwalnia procesy starzenia się organizmu, działa także oczyszczająco i zapobiega chorobie zakrzepowej oraz zawałom serca. Zawarty w tej substancji wapń wzmacnia zęby i kości, a także zapobiega osteoporozie. Agar powinien być również regularnie spożywany przez osoby, które są na diecie odchudzającej.

Agar – zastosowanie w kuchni

Agar to substancja, która zwykle jest stosowana w kuchni wegańskiej jako roślinny i zdrowy zamiennik żelatyny. Zwykle stosuje się ją podczas przygotowywania deserów (zamiennik żelatyny) lub do zagęszczania sosów (agar znakomicie wpływa na konsystencję potrawy). Agar jest wykorzystywany w:

  • deserach,
  • kremach do ciast,
  • budyniach,
  • domowych galaretkach,
  • jako zagęstnik do sosów, zup i gulaszów.

Ponadto agar wprost idealnie łączy się z produktami zarówno mlecznymi, jak i całkowicie roślinnymi. Warto zauważyć, że produkty zawierające agar nie muszą być schładzane w lodówce, aby stężały wystarczy je zostawić w temperaturze pokojowej.

Agar cena

Wszystkie oferowane przez nas produkty pochodzą wyłącznie z okolicznych upraw i są oferowana w atrakcyjnie niskich cenach. Zapraszamy serdecznie do zakupów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl